Illustrasjonsbilde: Chameleons Eye/REX
annonse
annonse

Antall terrorhandlinger lå i mai på 449 mot 126 i april, og skyldtes i stor grad terrorraketter sendt opp fra Gazastripen mot de nærliggende israelske byene. Men det var også 50 angrep på sivile israelere på Vestbredden.

Rakettene drepte fire personer og skadet åtte av de 10 som ble skadet i terrorangrep i mai, skriver Israel National News. De resterende to ble stukket med kniver i Jerusalem, skriver det israelske sikkerhetsbyrået Shabak i sin månedlige rapport for mai.

Terrorangrep i på Vestbredden, Judea og Samaria, gikk ned med 43 prosent, fra 88 i april til 50 i forrige måned.

annonse

I forrige uke avslørte de israelske sikkerhetsbyråene at en plan fra Hamas om et selvmordsangrep i Israel 9. april under valgene ble avverget.

Les også: Drusere får milliondusør etter å ha funnet savnet israelsk soldat

Ville sprenge seg i luften på trafikk-knutepunkt

En 23 år gammel mann, Yihia abu Dia, som sikkerhetsbyrået sier er en operatør i Hamas, ble arrestert 31. mars i Jerusalem-landsbyen A-Zaim i forbindelse med det påståtte planen. Det tiltenkte målet var et trafikknutepunkt i Ma’aleh Adumim, en liten jødisk by nær Jerusalem.

annonse

Abu Dia ble bedt av sine ledere på Gazastripen om å kjøpe en bil og leie et oppbevaringsrom for å lage en bilbombe og å finne frem til det beste punktet for et angrep i Ma’aleh Adumim-området, hvor det er en høy konsentrasjon av busser, sivile og soldater.

Abu Dia fulgte instruksjonene, gjennomførte observasjoner på travle steder og rapporterte til sine overordnede, som valgte det «beste» punktet og formidlet instruksjoner om hvordan angrepet kunne utføres raskt.

Som en del av forberedelsene til selvmordsbomben ble Abu Dia spurt av Hamas-operatørene fra Gazastripen om å filme et avsluttende testament i navnet på den militære fløyen til Hamas. Han planla å filme klippet før han dro til angrepet og kjøpte for dette formål et stativ for filming.

Rekrutterer på Vestbredden

En senior Shin Bet-kilde sier til Israel National News at Hamas terroristinfrastruktur i Gaza-stripen stadig rekrutterer Hamas-operatører fra Judea og Samaria-regionen for å utføre dødelige terrorangrep for å destabilisere sikkerhetssituasjonen i regionen.

annonse

Det siste terrorangrepet der en israelsk sivilperson ble angrepet med kniv fant sted senest for en drøy uke siden, midt under Ramadan, da en terrorist fra Vestbredden klarte å komme seg inn i Gamlebyen i Jerusalem.

I løpet av det siste året har de israelske sikkerhetstjenestene beslaglagt 406 våpen og mer enn 2 millioner shekel øremerket til terrorisme.

Suksess for digital enhet

Den israelske hæren og sikkerhetstjenestene har lykkes godt med å forhindre terrorhandlinger, de mange forsøkene tatt i betraktning.  En av grunnene mener IDF selv er at hæren har endret sin oppfatning av krigen mot terrorisme og etablert en digital enhet.

I de siste månedene har det blitt utført dusinvis av treningsøvelser for alle sikkerhetsstyrker som overvåker Judea og Samaria. Opplæringen utføres i samarbeid mellom organisasjoner og inkluderer simulatorer.

Operasjonelle formål med «Digital Sniper» -prosjektet er å skape operativ overlegenhet basert på en etterretningsinfrastruktur som muliggjør en rask overgang til handling ved å gi en relevant advarsel i tid og rom for å bruke operativ kraft for å hindre, forstyrre og motvirke terroristtrusler, skriver Israel National News.

Konseptet kombinerer avanserte digitale evner og tekniske evner som er utformet for å forbedre krigerens beredskap til å håndtere operasjonelle hendelser på den mest profesjonelle og raske måten, mener den israelske hæren.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

annonse

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon