Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix
annonse

Flygeren i F-35-flyet som styrtet i havet utenfor Japan, mistet trolig orienteringsevnen, konkluderer forsvarsdepartementet i landet.

41 år gamle Akinori Hosomi var en svært erfaren flyger med 3.200 timers erfaring i cockpit. 9. april styrtet F-35-flyet hans under et nattlig treningstokt utenfor kysten av det nordlige Japan.

15 sekunder før styrten var majoren i kontakt med flygelederne, men meldte ikke om problemer. Flyet befant seg da i 9.000 meters høyde og holdt en fart på 1.000 kilometer i timen, opplyser forsvarsledelsen, som har gransket ulykken.

annonse

Granskingen konkluderer ifølge CNN med at Hosomi trolig mistet evnen til å bedømme posisjon, høyde og retning, noe som særlig skjer om natten og som ifølge en tidligere undersøkelse har forårsaket 12 prosent av alle ulykker i det japanske flyvåpenet.

Japan har satt alle sine tolv gjenværende F-35-fly på bakken etter styrten, men konkluderer med at ingenting tyder på at ulykken ble forårsaket av teknisk feil.

Norge har besluttet å gå til anskaffelse av 52 fly av samme type og har mottatt ni av disse. Ytterligere sju befinner seg i USA der de benyttes til opplæring av norske flygere.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.