Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Flygeren i F-35-flyet som styrtet i havet utenfor Japan, mistet trolig orienteringsevnen, konkluderer forsvarsdepartementet i landet.

41 år gamle Akinori Hosomi var en svært erfaren flyger med 3.200 timers erfaring i cockpit. 9. april styrtet F-35-flyet hans under et nattlig treningstokt utenfor kysten av det nordlige Japan.

15 sekunder før styrten var majoren i kontakt med flygelederne, men meldte ikke om problemer. Flyet befant seg da i 9.000 meters høyde og holdt en fart på 1.000 kilometer i timen, opplyser forsvarsledelsen, som har gransket ulykken.

annonse

Granskingen konkluderer ifølge CNN med at Hosomi trolig mistet evnen til å bedømme posisjon, høyde og retning, noe som særlig skjer om natten og som ifølge en tidligere undersøkelse har forårsaket 12 prosent av alle ulykker i det japanske flyvåpenet.

Japan har satt alle sine tolv gjenværende F-35-fly på bakken etter styrten, men konkluderer med at ingenting tyder på at ulykken ble forårsaket av teknisk feil.

Norge har besluttet å gå til anskaffelse av 52 fly av samme type og har mottatt ni av disse. Ytterligere sju befinner seg i USA der de benyttes til opplæring av norske flygere.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon