Nord-Koreas leder Kim Jong-un hadde ikke kontakt med sin halvbror, Kim Jong-nam som ble drept i 2017. Men halvbroren kan likevel ha hatt verdi for amerikanske etterretning som kilde og skal ha hatt forbindelse med CIA, hevder en kilde over for Wall Street Journal. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service / AP / NTB scanpix

Kim Yong-nam, drept med gift i et attentat i Malaysia i 2017 og halvbroren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un, skal ha hatt flere møter med agenter fra CIA.

annonse

Det opplyser en kilde med kunnskap om saken til den amerikanske avisa Wall Street Journal.

Ifølge avisas kilde var det en forbindelse mellom Kim Jong-nam og den amerikanske etterretningsorganisasjonen.

Kim Yong-nam ble overfalt av to kvinner på flyplassen i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur 13. februar 2017 og fikk smurt nervegift i ansiktet. Han døde kort tid etter.

Detaljene rundt relasjonen mellom Kim og CIA er svært uklare, der flere tidligere offentlige ansatte i USA har uttalt at Kim neppe ville ha hatt mye informasjon å komme med, ettersom han i årevis hadde bodd utenfor Nord-Korea, uten kontakt med maktnettverket i hjemlandet.

Samtidig har det blitt påpekt at Kim, som for det meste oppholdt seg i den kinesiske enklaven Macau, ganske sikkert var i kontakt med sikkerhetsapparatet sentralt i andre land, særlig Kina.

CIA ønsker ikke å kommentere saken. Heller ikke kinesiske myndigheter har benyttet anledningen til å si noe om påstandene.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.