Greta Thunberg. Foto: Michael Kappeler / dpa / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Får «mammablogg-vibber» av boken om Gretha Thunberg.

I Klassekampen reagerer litteraturkritiker Erle Marie Sørheim på hvordan Gretha Thunberg fremstilles i den norske oversettelsen av boken moren har skrevet, «Huset brenner».

– Jeg reagerer mest på bruken av en 16-årig jente som «cover girl» og salgsargument. Hvor mye av dette velger hun selv, og hvor mye presser foreldre, forlag og ­andre henne til å bli dette ­ikonet? spør Sørheim.

annonse

I boken skriver den svenske operasangeren Malena Ernman, om barnas diagnoser og forteller ifølge Klassekampen inngående om hvordan datteren Greta Thunberg sluttet å spise mat i flere måneder.

– Jeg syns det er svært problematisk med foreldre som utleverer sine mindreårige barn. Jeg får litt mammablogger-vibber, sier Sørheim.

Reagerer

annonse

Sørhiem og flere andre reagerer på at Thunberg avbildes på forsiden og står som hovedforfatter, når det ikke er hun som har skrevet boken.

– For norske lesere er det Greta Thunbergs historie som er mest interessant. Da er det naturlig å ha Greta på omslaget,  sier sakprosasedaktør Mari Bjørkeng i Cappelen Damm

Hun sier til Klassekampen at det er helt vanlgi at omslag forandres når de komme ri pocketutgave eller blir oversatt til andre språk.

Resett har tidligere omtalt den danske mottakelsen av boken, som skilte seg kraftig fra hvordan verket stort har blitt bejublet i Sverige.

Litteraturkritiker Mikael Jalving mener at Malena Ernmans bok dreier seg om en familie i oppløsning, i tillegg til at den mangler vitenskapelig informasjon om jordens klima. Dette skriver Berlingske Tidende.

Les også: NRK tier om de lyssky forholdene rundt klima-Greta

annonse

Diagnoser

Det fremgår i boken at Greta Thunberg er diagostisert med Aspergers syndrom og OCD. Lillesøsteren Beata har også fått diagnostisert Aspergers syndrom og OCD, i tillegg til ADHD.

Jalving mener at Malena Ernman bør fokusere på hvorfor døtrene hennes er så syke, og har en ekstrem trang til å prøve å redde verden, snarere enn å jobbe for å gjøre Greta til en stjerne. Han tror også at døtrene kan ha blitt syke av å leve et rotløst liv med en operasanger til mor.

– Tenk hvis Gretas diagnoser handler om at hun aldri noensinne i sin barndom har rukket å slå rot noe sted. De flytter rundt som en gjøglerfamilie. Det er på overflaten et meget celebert liv. Men døtrene er som haleheng. 

«Stakkars»

Den danske journalisten mener at Greta Thunberg er en brikke i morens prosjekt.

– Jeg tenker «stakkars pike». Hun vil så gjerne være voksen, men har ikke fått lov til å være barn. Hennes barndom er borte, og nå skal hun være en slags barnevoksen. Og nå når moren ikke er like vellykket lenger, spekulerer jeg i at hennes karriere er gått i stå, og derfor kidnapper hun sin eldste datter og bruker hennes evner, hevder Jalving.

Han er imidlertid tydelig på at Greta Thunberg er «superbegavet».

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon