Røykutvikling etter eksplosjon ved en hydrogenstasjon i Sandvika. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Hydrogenselskapet Nel stenger ti andre stasjoner midlertidig etter eksplosjonen i Sandvika. Selskapets aksje faller hele 21 prosent på Oslo Børs.

Eksplosjonen var trolig i en hydrogentank og skjedde ved 17.30-tiden mandag ved en Uno-X-stasjon.

Ifølge E24 opplyste konsernsjef Jon André Løkke i Nel om stengingen under en telefonkonferanse tirsdag morgen.

annonse

– Det er for tidlig å spekulere i årsak og hva som har gått galt. Vår øverste prioritet er sikker drift av stasjonene vi har levert. Som en forholdsregel har vi stengt ti andre stasjoner midlertidig i påvente av mer informasjon, sier konsernsjefen.

Tekniske undersøkelser

Nel har levert systemet som produserer og fyller hydrogen på Uno-X-stasjonen i Sandvika. Stasjonene som stenges, ligger i Norge, Danmark og andre land, ifølge E24.

Selskapet sendte natt til tirsdag to egne eksperter fra Danmark med charterfly for å bistå i arbeidet og å starte tekniske undersøkelser.

annonse

– Området er trygt nå og vi er veldig glade for at det ikke skal ha skjedd noen personskader, sier konsernsjefen i Nel.

Fall på børsen

Etter få minutters handel på Oslo Børs tirsdag hadde Nel-aksjen falt hele 28 prosent, skriver E24. Den tok seg imidlertid noe opp og ble ved 9.30-tiden omsatt for 5,54 kroner, en nedgang på 21,4 prosent.

Aksjen er så langt tirsdagens desidert mest omsatte, med en omsetning fem ganger så høy som Equinor, som normalt innehar denne posisjonen.

Nel-aksjen har vært blant vinnerne på Oslo Børs de siste årene, og til tross for tirsdagens fall har den hatt nærmest en fordobling i verdi de siste tolv månedene.

Sperringer hevet

Fram til tirsdag morgen var avkjøringene knyttet til av- og påkjøring fra E18, samt rundkjøringene ved Kjørbo stengt.

– Alle veisperringer er nå fjernet. Trafikken går som normalt, opplyste Oslo politidistriktved 7-tiden.

annonse

Eksperter har jobbet på stedet for å lette på trykket i tankene. Dette arbeidet startet tidlig tidsdag morgen og tok rundt én time.

Politi, brannvesen og representanter fra Uno-X-stasjonen har vært på stedet gjennom natten.

To til legevakt

To personer ble sendt til legevakten i Bærum med mindre skader, sier politiet til VG. Skadene kom som følge av at airbager ble utløst grunnet trykket fra eksplosjonen.

E18 og E16 ble stengt i begge retninger etter eksplosjonen.

– Jeg satt og spiste middag og har vel ikke hørt et så høyt smell før i mitt liv, fortalte Tom Laksfoss, som bor i området, til NTB mandag.

Stengte hydrogenstasjoner

I en pressemelding opplyser Uno-X, som eier hydrogenstasjonen, at de stenger sine to andre stasjoner av denne typen i Norge etter eksplosjonen.

Stasjonene ligger i Åsane i Bergen og på Hvam i Skedsmo.

Selskapet vet ikke årsaken til eksplosjonen. Heller ikke politiet kjenner til årsaken, ifølge operasjonsleder Cathrine Silju i Oslo politidistrikt.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon