Vanntanker er plassert rundt på Askøy der folk som er tilknyttet Kleppe vannverk kan tappe vann. Her fra Juvikflaten. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
annonse
annonse

Kommunestyret i Askøy vedtok allerede i 2002 at de skulle bygge nytt vannanlegg. Flere planer har blitt vraket fordi avgiftene for folk ville blitt så høye.

Rundt 2.000 personer har trolig blitt syke som følge av drikkevannet i kommunen. Bakterien Campylobacter er påvist, og totalt 63 har vært eller er innlagt på sykehus.

Varaordfører Bård Espelid fra Askøylista sier til Bergens Tidende at nivået på vannavgiften innbyggerne må betale, har lagt premisset for debatten om vannutbyggingen.

annonse

– Det er dilemmaet som ligger i denne typen saker. Det å ruste opp kan gi uakseptable summer på vannavgiften. Hva kan innbyggerne tåle av økninger, sier han til avisen.

Diskusjonen om vannavgiften har kommet samtidig med diskusjoner om bompenger og eiendomsskatt, påpeker han.

Espelid understreker at det viktigste nå er folkehelsesituasjonen i kommunen. Diskusjonen om hva som har skjedd tidligere, kan komme senere, sier han.

annonse

Så seint som i 2017 viste en rapport i kommunen at en utbygging av ny drikkevannsforsyning i Askevatnet innen 2026 ville føre til et vann- og avløpsgebyr på over 30.000 kroner, noe som ble vurdert som uakseptabelt høyt sammenlignet med det eksisterende gebyret på 10.000 kroner.

Ingen nye innleggelser fra Askøy

Åtte pasienter fra Askøy kommune er innlagt på Haukeland universitetssjukehus, men det har ikke vært noen nye innleggelser siste døgn.

Onsdag morgen er åtte voksne pasienter fra Askøy innlagt, opplyser sykehuset.

Ingen av dem er kritisk syke. Det er ingen barn innlagt som følge av smitte fra drikkevannet i Askøy kommune. Totalt har 15 barn og 47 voksne fra Askøy vært innlagt på sykehus.

Tirsdag ble det bekreftet funn av Campylobacter i drikkevannet i Askøy i Hordaland. Dette er en bakterie som kan gi mage- og tarminfeksjon.

annonse

Rundt 2.000 personer har trolig blitt syke som følge av drikkevannet i kommunen.

Onsdag for en uke siden døde en ett år gammel gutt fra Askøy, men det er ukjent om det var på grunn av Campolybacter-utbruddet. Det er foreløpig ikke kjent hva som var dødsårsaken.

Fakta om bakterieutbruddet på Askøy

* Alarmen gikk torsdag i forrige uke etter at mange i Askøy kommune var blitt syke. I alt beregnes det at over 2.000 innbyggere er blitt rammet.

* I alt har 62 personer vært innlagt på Haukeland sykehus. 15 av disse har vært barn.

* Det ble påvist store konsentrasjoner av E.coli-bakterier i et høydebasseng på Øvre Klepp i Askøy. Dette kan være et tegn på at vannet er forurenset av andre bakterier.

* Det er ikke utelukket at det kan være andre smittekilder.

* Haukeland sykehus har identifisert bakterien Campolybacter som årsaken til sykdomsutbruddet.

* Den samme bakterien ble tirsdag funnet i flere vannprøver fra Kleppe vannverk på Askøy.

* En ett år gammel gutt døde onsdag i forrige uke av tarminfeksjon. Det er ennå ikke klart om dødsfallet har forbindelse med Campolybacter-utbruddet.

* Campylobacter er en bakterie som kan gi diarésykdom. Mennesker kan bli smittet gjennom forurenset mat eller vann, eller av smittede dyr eller fugler.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon