FNs tidligere generalsekretær Ban Ki-moon retter krass kritikk mot verdens atomvåpenmakter. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Faren for atomkrig er nå høyere enn på flere tiår, mener FNs tidligere generalsekretær Ban Ki-moon, som ber atomvåpenmaktene ta nedrustning på alvor.

USAs, Russlands, Kinas, Storbritannias og Frankrikes manglende framgang i nedrustningsarbeidet, kan bidra til å undergrave ikkespredningsavtalen, slo Ban fast i FNs sikkerhetsråd onsdag.

Ikkespredningsavtalen fra 1970 er ment å hindre spredning av atomvåpen. Land som alt har slike våpen i sitt arsenal, har ved å undertegne avtalen forpliktet seg til å ruste ned. Land som ikke har atomvåpen, har ved å undertegne avtalen forpliktet seg til ikke å anskaffe slike våpen.

annonse

Foruten de fem atomvåpenmaktene Ban listet opp, har også India, Pakistan og Nord-Korea atomvåpen i sitt arsenal. Det er også kjent at Israel har atomvåpen, men landets ledere har aldri villet innrømme dette.

Nord-Korea trakk seg fra ikkespredningsavtalen i 2003, mens de tre øvrige landene aldri har undertegnet avtalen.

Bans budskap til atomvåpenmaktene USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike, som også har også vetorett i FNs sikkerhetsråd, er krystallklart:

annonse

– Det er på høy tid at disse landene tar nedrustning på alvor dersom de ønsker å opprettholde et nærmest universelt ønske om å hindre spredning av atomvåpen, sa han onsdag.

Ban er i dag nestleder i The Elders , en gruppe av tidligere ledere som ble dannet av Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela. Tidligere statsminister og WHO-leder Gro Harlem Brundtland er også med i gruppen.

The Elders anser ifølge Ban atomvåpen og klimaendringene for å utgjøre de to mest alvorlige eksistensielle truslene mot alt liv på jorda.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon