Illustrasjonsfoto: AP/Wong Maye-E
annonse
annonse

Aftenposten kan 10/6 fortelle bl.a at i Kenya gjør enkelte tidligere katolske prester nå opprør mot kravet om sølibat – dvs. å leve i frivillig enslig stand og seksuell avholdenhet, spesielt når det gjelder religiøse ledere og andre som har viet sitt liv til religionen.

Og religionssamfunn over hele verden – som den romersk – katolske kirke, de ulike ortodokse kirker, buddhister og andre religioner krever at deres geistlige lever i sølibat.
Mange mener imidlertid at sølibatet er en av årskakene til de ufattelig mange seksuelle overgrep der religiøse ledere er involverte.
Prester i Kenya gjør nå opprør og beskylder Kirken for hykleri! Det viser seg at en del har hatt familie i hemmelighet, men nå skal de ikke skjules lenger!
ER SØLIBAT ET BIBELSK KRAV TIL RELIGIØSE LEDERE?

Det burde være et sentralt spørsmål for dem som utøver denne praksis, som ble påtvunget og stadfestet på kirkemøtet i Roma i 1123 og 1139 evt. og har vært den romersk – katolske kirkes standpunkt til denne dag.
På dette viset beholdt kirken MAKT og inntekter som den ville gå glipp av om gifte prester testamenterte kirkens eiendommer til sine barn. Men det var først i det 2. århundre evt. at sølibat som praksis begynte å gjøre sitt inntog i de vestlige kirkene. I følge boken Celibacy and Religious Traditions var dette i tråd med den nye bølgen av seksuell avholdenhet som oppstod i Romerriket på den tiden.

annonse

Men hverken Gud selv, Jesus eller Paulus påla kristne ledere å leve i sølibat. Det måtte være frivillig. Jesus omtalte det å være enslig som en gave som ikke alle hans disipler hadde. Da Paulus skrev om de ugifte, innrømmet han:«Jeg har ikke noe påbud fra Herren, men gir uttrykk for min mening.» Han spør også: «Har vi ikke rett til å ha med oss en troende kone slik som de andre apostlene og Herrens (Jesu) brødre og Kefas (Peter?)».

Ja, Peter, som de hevder Paven er en etterfølger av, var også faktisk gift!
P. g. a den utbredte umoral i Romerriket på den tiden, skrev Paulus faktisk at hvis en tilsynsmann var gift, skulle han være «en hustrus mann», m. m.

Interessant var den omfattende reformasjonen den katolske presten Ulrich Zwingli(1484 – 1531) starta i ca. 1519. (Det er som kjent fra sine egne man skal ha det). Han prekte mot avlatshandelen, mariadyrkelsen, prestenes sølibat og andre katolske dogmer. I motsening til den mer konservative Luther gikk Zwingli inn for å avskaffe alle levninger etter romerkirken: helgenbilder, krusifikser, prestekjoler, ja, sogar den liturgiske musikken! Zwingli måtte være en mann med innsikt og langtfra noen tradisjonell katolsk prest.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon