I sentrale strøk kommer ambulansen raskt. Det er verre i deler av bygde-Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Nasjonal anbefaling er en responstid for ambulanser på 25 minutter. Men på Hitra er reell responstid 37 minutter, skriver lokalavisen Hitra-Frøya. «Ikke akseptabelt», mener Ambulanseforbundets leder Ola Yttre.

annonse

– Folk flest tenker ikke noe særlig over det lokale ambulansetilbudet, før de plutselig trenger akutt hjelp selv. Nå er vi heldigvis prisgitt nok biler, men vi risikerer nedskjæringer som mange andre steder i landet og da er det nedbemanning og nedlegging av biler som vil skje, sier tillitsvalgt for Hitra ambulanse, Karin Strøm. Hun ønsker at responstid skal lovfestes.

Ikke godkjent responstid 
Onsdag ble lovfestet responstid på ambulansetjenesten diskutert i kantina på rådhuset i Fillan. Der ble varaordfører, Eldbjørg Broholm (Ap), og assisterende rådmann i Hitra kommune, Harald M. Hatle,  overbrakt et diplom med trist smilefjes og et resultat som viser at ambulansetjenestens responstid i kommunen ikke er godkjent.

De nasjonale anbefalingene for responstid sier at 90 prosent av ambulansene bør være framme i tettbebygde strøk i løpet av 12 minutter. I grisgrendte strøk som Hitra og Frøya er det i løpet av 25 minutter. Det er blant annet de store avstandene som skaper problemer. Brannvesenet bidrar, men det er ikke nok:

– Vi har fått økt kompetanse og rykker selvfølgelig ut når vi må det, men vi kommer aldri til å bli og ønsker ikke å bli en erstatning for ambulansen, sier Johan Pettersen i Frøya brann- og redning.

Økt fokus 
– Vi er ikke ukjente med responstiden vi blir presentert i dag, sier Eldbjørg Broholm, og tilføyer at kommunen har sendt høringsuttalelser blant annet til St. Olavs hospital og det interkommunale regionrådet «Orkdalsregionen» når det gjelder ambulansesituasjonen i øyregionen.
– Det er en desentraliseringsånd over landet, noe som også går utover Hitra. Jeg er glad for at dere belyser utfordringene i dag, sier Harald M. Hatle og lover at kommunen skal sette økt fokus på dette videre.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.