President Donald Trumps svigersønn og rådgiver Jared Kushner vil presentere deler av sin mye omtalte fredsplan for Midtøsten under en konferanse i Bahrain senere i måneden. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Den arabiske liga advarer USA mot å fremme en fredsplan for Midtøsten som ikke innebærer opprettelse av en palestinsk stat.

Generalsekretær Ahmed Aboul Gheit orienterte torsdag FNs sikkerhetsråd om situasjonen i regionen og advarte der mot fredsplanen president Donald Trump har omtalt som «århundrets avtale».

Trumps svigersønn og rådgiver Jared Kushner har lenge arbeidet med planen og vil presentere deler av den under en konferanse i Bahrain 25. juni.

annonse

Konferansen skal vies investeringer og infrastruktur i de palestinske områdene, mens spørsmål om opprettelse av en palestinsk stat, Israels okkupasjon av palestinske områder, Jerusalems status og palestinske flyktningers krav om å få vende hjem, ikke vil bli berørt.

Utenfor rammen
Ahmed Aboul Gheit advarer mot å fremme en fredsplan som ikke inkluderer israelsk tilbaketrekking fra de okkuperte områdene og opprettelse av en palestinsk stat.

– Jeg advarer på det sterkeste mot forsøk på å løse det palestinske spørsmålet utenfor rammen av internasjonal lov, og ved å ignorere spørsmålene om endelig status og en tostatsløsning, sa han i Sikkerhetsrådet.

Boikotter
Palestinske ledere og forretningsfolk har gjort det klart at de kommer til å boikotte konferansen i Bahrain, og det samme har en rekke andre arabiske land.

annonse

Det hvite hus hevdet tidligere i uka at Jordan, Egypt og Marokko har bekreftet sin deltakelse. Jordans utenriksminister Ayman Safadi avviste torsdag at hans land har fattet noen beslutning om deltakelse.

– Vi skal kunngjøre vår beslutning når den er fattet, sa han til den statlige TV-stasjonen al-Mamlaka.

– Dersom USAs forslag er i tråd med vår holdning, kommer vi til å samarbeide med dem, la han til.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon