Irans FN-delegasjon avviser kategorisk USAs beskyldninger om at landet står bak angrep på to tankskip i Omanbukta.
FNs sikkerhetsråd diskuterte hendelsene i Omanbukta torsdag, der de to tankskipene Front Altair og Kokuka Courageous står i brann og mannskapene er evakuert etter de angivelige angrepene tidligere torsdag.
Sikkerhetsrådet diskuterte hendelsene bak lukkede dører og den siste tids utvikling etter henstilling fra USA. USA anklager Iran for å stå bak angrepet, noe Irans FN-delegasjon i en uttalelse sent torsdag benekter på det sterkeste.
– USA og dets regionale allierte må slutte å hisse til krig, heter det i uttalelsen.
Iran påpeker at landet fordømmer angrepene på det sterkeste og krever uavhengig gransking.
Kuwaits FN-ambassadør Mansour Al-Otaibi sier etter møtet at han ikke kan komme med noen offisiell erklæring på rådets vegne om de siste angrepene.
– Men vi er veldig tilfredse med å høre at alle rådets medlemmer fordømmer det som er skjedd. Det er et brudd på internasjonale lover, og det er en kriminell handling, sier Al-Otaibi.
Han sier at de andre rådsmedlemmene ikke deler USAs oppfatning om at Iran står bak angrepene, med henvisning til at det ikke foreligger klare bevis som knytter iranske myndigheter til angrepene.
Al-Otaibi understreker videre at alle landene ønsker en upartisk og objektiv gransking.
– Vi ønsker å vite hvem som sto bak disse hendelsene, sier han.
Det ble ikke diskutert på møtet hvem som eventuelt skal få ansvaret for en etterforskning.
USAs fungerende FN-ambassadør Jonathan Cohen hadde allerede vært ute og kalt det angivelige angrepet «uakseptabelt» og hevdet at Iran kan stå bak.
– Iran forblir den mest betydelige trusselen mot fred og sikkerhet i regionen, og landet er involvert i en rekke ondsinnede aktiviteter i regionen, sier han.
I Irans uttalelse heter det at «det er USAs sanksjoner og militære opptrapping i Golfen som utgjør den mest betydelige trusselen mot fred og sikkerhet i regionen».
Etter møtet i Sikkerhetsrådet sa Cohen at Iran burde komme USA i møte med diplomati, ikke «terror, angrep på skip, infrastruktur og diplomatiske anlegg».
Generalsekretæren i Den arabiske liga, Egypts tidligere utenriksminister Ahmed Aboul Gheit, retter også en anklagende pekefinger mot Iran.
– Enkelte i regionen forsøker å antenne regionen og vi må ha dette klart for oss, sier han.
Aboul Gheit viste til «terroristangrepene» mot oljetankere utenfor De forente arabiske emirater 31. mai, og de jemenittiske Houthi-opprørernes angrep mot en saudiarabisk oljeinstallasjon samme dag.
– Verdenssamfunnet må sende et utvetydig og klart svar til våre naboer om at undergravende aktiviteter ikke lenger er akseptable, sier han.