Demonstrasjon mot vindmølleutbygging på Frøya i april. Foto: Ronny Teigås / NTB scanpix
annonse
annonse

Naturvernforbundet lover kamp mot alle nye vindkraftprosjekter i Trøndelag. Onsdag vedtok Trøndelag fylkesting å si nei til utbygging i tre store områder.

– Vi vil organisere motstand så langt det lar seg gjøre innenfor lovens rammer mot alle nye prosjekter i Trøndelag, sier leder Magne Vågsland i Naturvernforbundet i Trøndelag til Klassekampen.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og representanter fra Olje- og energidepartementet var onsdag i Trondheim for å presentere den nasjonale rammeplanen for nye vindkraftutbygginger under et høringsmøte. Tre av de 13 større områdene som er godt egnet for nye utbygginger, ligger i Trøndelag.

annonse
Høyt konfliktnivå

Det har vært et høyt konfliktnivå om vindkraft i Trøndelag de siste månedene, hvor det har vært en rekke demonstrasjoner mot prosjekter som er under utbygging. Særlig har diskusjonen vært stor om vindkraftutbyggingen på Frøya. Onsdag la imidlertid formannskapet i Frøya kommune ned stridsøksa etter flere måneder lang kamp mot vindmøller.

Under høringsmøtet i Trondheim møtte det opp mange motstandere av de nye prosjektene.

– Det er ikke overraskende at det i stor grad er de som er bekymret og kritiske, som kommer for å uttrykke det. Det er et kjempestort engasjement, og det setter vi pris på. Vi er her for å få innspill, sier statssekretær Liv Lønnum (Frp) i Olje- og energidepartementet til avisen.

Strid
annonse

Motstand er det også blant trønderske politikere. Onsdag vedtok fylkestinget i Trøndelag å si nei til NVEs nasjonale rammeplan, skriverNRK. Forslaget ble vedtatt med 62 mot 15 stemmer.

– Trøndelag har allerede tatt 40 prosent av vindkraftutbygginga i Norge på det som det er konsesjonsgitt og utbygd. Vi har tatt vårt ansvar i den globale klimadugnaden, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap).

Fylkesvaraordfører Thomas Iver Hallem (Sp) sa i fylkestinget onsdag at tre nye områder for kraftutbygging i Trøndelag er dramatisk. Han sier områdene utgjør 27 prosent av alt areal.

Høringsfristen for rammeplanen går ut i oktober. Regjeringen vil deretter presentere en revidert plan.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon