Pave Frans. Foto: AP/Andrew Medichini / NTB scanpix
Fredag inviterte paven ledere i store oljeselskap som ExxonMobil, BP, Royal Dutch Shell, Total, Chevron og Eni til et møte i Vatikanet, der han bak lukkede dører kom med et klart budskap.

– Overgang til grønn energi kan skape nye jobber, redusere ulikheter og bedre livskvaliteten til dem som berøres av klimaendringene, sa paven.

annonse

– Tiden er i ferd med å renne ut, sa den katolske kirkens overhode.

Karbonprising og åpen og forskningsbasert rapportering om risikoen ved klimautslipp, er helt avgjørende for å sikre at verdens fattigste ikke må lide enda mer som følge av klimaendringene, understreket paven.

Også i fjor inviterte pave Frans oljetopper til Vatikanet for understreke viktigheten av å beskytte det han omtaler som Guds skaperverk og sikre menneskeheten en framtid.

– En radikal energi-overgang trengs for å redde vårt felles hjem, sa han fredag.

Møtene i Vatikanet har vært omgitt av streng sikkerhet og verken deltakerlisten eller programmet har vært publisert. Flere av oljetoppene som var til stede fredag, opplyste imidlertid selv om sin deltakelse.

Etter møtet sendte deltakerne ut en felles kunngjøring der de oppfordrer til karbonprising på et nivå som oppmuntrer til investeringer, samtidig som det «minimerer kostnadene for sårbare samfunn og bidrar til økonomisk vekst».

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.