Illustrasjonsbilde: REUTERS/Kacper Pempel
annonse
annonse

Liten og ærlig

US Constitution ble forfattet i 1787 av noen særdeles kloke individer. Det var to grunnleggende elementer som dominerte. For det første skulle man ha «small government», det vil si en liten sentralmakt, og dette skulle sikre lave skatter, få reguleringer og utstrakt personlig frihet. Selve grunnlaget for det private initiativ og velstandsvekst. Dernest skulle man ha en pengeenhet som ikke kunne korrumperes, og som var uavhengig fra sentralmakten. Kun sølv og gull skulle være penger, det vil si «legal tender», for betaling av gjeld.

Denne enkle konstruksjonen dannet grunnlaget for en eventyrlig økonomisk vekst.

annonse

Stor og uærlig

Med årene gikk man mer og mer bort fra «small government»-modellen, og vi fikk etterhvert et USA som lignet mer og mer på en sosialistisk land. Roosevelt konfiskerte privateid gull i 1933, noe som var et svik mot den personlige friheten. Sosiale programmer ble innført, spesielt under Johnson på 1960 tallet. USD forlot gullstandarden i 1968, og gullkonvertering av USD ble fjernet i 1971. Det uavhengige pengesystemet som ikke skulle kunne korrumperes, ble fjernet med et pennestrøk den 15. august 1971. Dette var kanskje det største sviket mot dokumentet fra 1787.

Siste akt?

USA har «eid» verdens reservevaluta siden 1944, noe som har gjort det mulig for USA å låne seg til fant. Kriger og sosiale programmer lot seg finansiere. I 1971 ble alle hindre fjernet, noe som ble starten på en verdensomspennende gjeldsgalopp.

annonse

USAs statsgjeld steg fra ingenting på 1970-tallet, til nærmere 22 000 milliarder USD i dag. Gjelden ble doblet under Bush, og igjen doblet under Obama. I dag, under Trump, vokser den raskere enn noensinne.

Fra 1787 til 2019, fra klokskap til dumskap

I dag er USAs myndigheter en «big government», med et overregulert samfunn hvor personlig frihet er redusert til et minimum. Vi har fått et byråkratisk diktatur. Pengesystemet ble forandret i 1971, da gullstandarden ble forlatt for godt. Siden den gang er pengesystemet blitt korrumpert, og i dag har USA et ekstremt høyt gjeldsnivå, muliggjort av fiat-systemet, og et fiat-pengesystem som benyttes til skjult konfiskasjon. Men foreløpig godtar resten av verden USD.

I dag er USA det diametralt motsatte av hva man forsøkte å skape i 1787. Det meste er sentralstyrt. Den føderale regjeringen har skatteinntekter på rundt 3 300 milliarder USD, mens den bruker 4 700 milliarder USD. Et overforbruk på 40%, finansiert med gjeld. Sentralbanken har utnyttet fiat-systemet til å trykke USD og til å finansiere sentralmakten. Ved å definere penger som kun sølv og gull ønsket man å unngå dette. Uansvarlige sentralbanksjefer skal ikke kunne finansiere uansvarlige sentralmaktspolitikere. Dette kan best beskrives som innavl. De siste årene har amerikansk velstand blitt bygget utelukkende på gjeld.

Over årene har amerikanske arbeidsplasser blitt eksportert til lavkostland. Nå forsøker Trump å reversere denne utviklingen ved hjelp av tariffer. Underskuddene er større enn noensinne. USA er blitt et forbrukssamfunn, som kan fortsette sin dekadente livsstil takket være USD. Men det faktum at man har kastet 1787-prinsippene over bord vil få sine konsekvenser, og det hele vil stoppe opp den dagen verden ikke lenger aksepterer USD som reservevaluta. Man har allerede passert «the last chance saloon».

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon