Lars Gule hevder norsk terrorlovgivning ikke i stor nok grad ivaretar rettssikkerheten til hjemvendte Syria-farere.
– Gule underspiller faren for terror gjennom unyansert bruk av statistikk, svarer terrorforsker.
Det var i et intervju med Minerva ekstremismeforsker Lars Gule ved OsloMet hevdet at PST og påtalemyndigheten tar feil når de hevder at alle IS-veteraner representerer en svært alvorlig terrortrussel i Vesten. Gule mener at det er IS selv som har skapt dette intrykket, og at IS fremstår som om de er farligere for vestlige land enn det de i realiteten er.
Terrorforsker er uenig
Sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) på Kjeller, Thomas Hegghammer, som er ekspert på voldelig islamisme og har fulgt utviklingen i Syria og Irak tett siden borgerkrigen brøt ut i landet i 2011, er uenig.
– IS står ikke på internasjonale terrorlister bare for det de har gjort i Syria og Irak, men også for sin internasjonale terrorvirksomhet, ikke minst i Europa, sier Hegghammer til Minerva.
Les også: Lars Gule og Linda Noor er bekymret for «ekstremister» i kommentarfeltet til Resett
– Det at organisasjonen har erklært full krig mot Vesten er en viktig dimensjon å ha med. Ved å være medlem i en slik organisasjon, støtter man indirekte opp om den internasjonale terrorvirksomheten, selv om man oppholder seg i Irak eller Syria, sier Hegghammer.
Gule er unyansert
Gule viser til Hegghammers og hans kollega Petter Nessers egen forskning og statistikk, som viser at svært få IS-krigere som har returnert har vært involvert i terroraksjoner igjen i Europa.
Les også: Lars Gule: De fleste som har kjempet for Al Qaida og IS er ikke terrorister
– Her glemmer Gule at man ikke kan bruke statistikk på gjennomførte terroraksjoner til å beskrive trusselbildet, fordi kontraterrortiltak påvirker hva som dukker opp i statistikken. Når det gjelder fremmedkrigere, har vestlige land siden 2013 hatt et sterkt fokus på fremmedkrigertrusselen, og de har satt de antatt farligste syriafarerne rett i fengsel ved hjemkomst. Dermed har de rett og slett ikke kommet til hogg. Vi får et riktigere bilde ved å bruke statistikk fra tiårene før 2013, når fremmedkrigere kunne reise hjem uforstyrret. Da var det i snitt ca. 5-10% som ble involvert i terror etter hjemkomst, og det er veldig høyt sammenlignet med andre risikofaktorer, avslutter terrorforsker Hegghammer.