Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

I alt har det funnet sted 59 knivhendelser siden nyttår. Trenden er oppadgående, og ingen ser ut til å ha noen løsning for å stoppe den.

Knivhendelser er mest vanlig forekommende i bydel Gamle Oslo, spesielt på Tøyen og Grønland.

«Turab» på 17 år har observert utviklingen med egne øyne. Hvordan gutter helt nede i 14-årsalderen møtes under brua for å selge hasj. Kniven er lett synlig i innerlomma, sier han til Journalen, nyhetsavisen til OsloMet, og legger til:

annonse

– Du vet, sånn er det i gamet. De låner litt hasj, de låner litt penger. Når de ikke klarer å gjøre opp for seg, brukes kniven.

Politiet fikk i våres kontroll over flere gutter med softgun, kniv og finlandshette, etter at to gutter ble utsatt for et personran ved Sæterkrysset på Nordstrand i Oslo, meldte NTB 2. mars.

Les også: Så mange knivstikkinger i Oslo at det knapt er noen nyhet lenger

annonse

En tolv år gammel gutt ble ranet med en kniv av fire gjerningspersoner utenfor Storo storsenter i Oslo i vinter. Gjerningspersonene skal ha vært rundt 14 år gamle, meldte NTB 9. februar.

Seks gutter mellom 16 og 18 år stod tiltalt for å ha begått en rekke grove ran på skoler og i parker i Oslo. Det meldte NTB 23. februar.

Politiet hevder at det er mest knivbruk i innvandrermiljøene.

Føler dere at det stemmer? spør Journalen tre ungdommer.

«Turab», «Kim» og «Mustafa» ser på hverandre og ler. Så blir de enige om hva de skal svare.

– Ja, det vil vi si.

annonse

– Hvorfor er det sånn da?

«Turab», som er den yngste av de tre, tar ordet.

– Hm. Det kan være kulturforskjeller, jeg vet ikke. Alle kulturer er forskjellige.

Den unge gutten hevder at dersom du er en del av samfunnet, har du heller ikke noe behov for å forsvare deg med kniv.

– Så, er du med i samfunnet, eller er du utenfor? spør han.

Les også: 17-åring varetektsfengslet i én uke etter knivstikking i Oslo

Gjengangere begår flere kriminelle handlinger

Likevel begår den samme gruppen ungdommer stadig mer alvorlig og omfattende kriminalitet. Politiet kaller dem unge gjengangere. 182 gjengangere sto i fjor bak 1385 straffbare forhold. Det er en dobbelt så mye som i 2015.

19-åringen som sammen med broren ble siktet for å ha forsøkt å drepe en 18-åring med kniv i vinter, har erkjent at han var på åstedet på Grønland i Oslo. Det meldte NTB 7. februar.

Les også: I Oslo politidistrikt har det vært en dobling i antall loggførte knivstikkinger, sammenlignet med samme periode i fjor

Etter at 17-åringen fikk avslag på å overnatte i en leilighet, slo han husverten med en flaske før han stakk ham 53 ganger med kniv. Underveis ble den første kniven ødelagt, men da hentet den unge gjerningsmannen en ny og større kniv fra kjøkkenet, og fortsatte å stikke. Samboeren til husverten våknet, og fikk rømt fra leiligheten og varslet politiet, meldte NTB 3. mai.

Politiets økende tilstedeværelse har som mål å minske kriminaliteten, men gutta Journalen har snakket med forteller også om et noe ambivalent forhold til politiet.

Alle tre hevder at de gjerne blir stoppet på gata av politiet for «rutinemessig sjekk», og at de til tider føler seg spesielt utsatt for kontroll, på grunn av sitt utseende.

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon