annonse
annonse

Australieren som er siktet for å ha skutt og drept 51 muslimer i to moskeer i Christchurch, erkjente ikke skyld da han møtte i retten fredag.

28 år gamle Brenton Tarrant møtte fredag i retten i Christchurch via videolink fra et høysikkerhetsfengsel i Auckland i New Zealand.

Han er siktet for deltakelse i en terrorhandling, 51 tilfeller av drap og 40 drapsforsøk under angrepet 15. mars mot moskeene al-Noor og Linwood.

annonse

Tarrant satt taus og lyttet, smilte bare mens hans forsvarer Shane Tait sa i retten fredag at hans klient ikke erkjenner skyld etter noen av punktene i siktelsen. Tarrant ba ikke om å få ordet, og da dommeren spurte ham direkte om han kunne se og høre fra fengselet hva som foregikk i retten, nikket han bare for å bekrefte.

Sak neste år

I rettssalen satt det 80 overlevende med familiemedlemmer og pårørende av ofre etter grusomhetene. I et rom ved siden fulgte ytterligere 60 personer med på videoskjerm.

Det er i etterkant kommet sterke reaksjoner på at Tarrant smilte under opplesningen av siktelsen.

Dommer Cameron Mander sier at det er foretatt to psykiatriske utredninger av Tarrant. Det er ikke funnet noe som tilsier at han ikke er i stand til å ta stilling til skyldspørsmålet eller gå gjennom en rettssak. Slike vurderinger er vanlig prosedyre i drapssaker.

annonse

Saken er berammet til 4. mai neste år, og det er satt av seks uker. Tarrant skal sitte i varetekt fram til neste fengslingsmøte, som er 15. august.

Første i sitt slag

Tarrant beskrives som høyreekstremist. Han strømmet massakren direkte på internett via Facebooks strømmetjeneste. På internett var det også publisert et såkalt manifest med støtte til terrordømte Anders Behring Breivik.

Det er første gang at landets terrorlovverk, som ble innført i 2002, er tatt i bruk. Det har aldri blitt brukt i en rettssal i landet. Beslutningen om å sikte ham for terror er tatt etter rådføring med aktorer og offentlig oppnevnte rettseksperter, opplyste politiet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon