Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

Norge bruker 40 millioner kroner på norsk deltakelse i verdensutstillingen i Dubai i Emiratene. Norge spiller på autoritære lands premisser, mener Amnesty.

Næringslivet og det offentlige skal spleise på utgiftene for Norges deltakelse. Statens bidrag har et tak på 40 millioner kroner, opplyser Nærings- og fiskeridepartementet tilE24.

Av disse pengene skal 25 millioner kroner gå til å bygge en paviljong i ørkenen i De forente arabiske emirater.

annonse

– De stiller altså ut i en stat som begår store menneskerettighetsbrudd, og som for tiden er en aktiv deltaker i krigen i Jemen, hvor vi også vet at deres side begår krigsforbrytelser, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge.

Verdensutstillingen (Expo) holdes i Dubai i oktober 2020. Regjeringen tror deltakelsen blant annet vil styrke Norges posisjon som en internasjonalt ledende havnasjon.

Når det gjelder menneskerettighetssituasjonen i De forente arabiske emirater, mener regjeringen at dialog og påvirkningsarbeid fra internasjonale aktører og andre land over tid vil kunne påvirke situasjonen positivt, ifølge Næringsdepartementet.

annonse

Det tror ikke Egenæs noe på. Han viser til samarbeidet mellom Norge og Kina, som han mener viser at Norge spiller på mektige og autoritære lands premisser for å oppnå kortsiktige profittmål.

– Regjeringen må vise, i all offentlighet, hvilke konkrete tiltak de faktisk gjør og hva de faktisk sier til autoritære lands myndigheter. Så langt er det mest vage formuleringer, slik vi også ser i denne saken, sier Egenæs.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon