Ap foreslår å forby konverteringsterapi for homofile. Et forbud er å gå for langt i et liberalt demokrati, mener Krfs Hans Fredrik Grøvan.
Dersom det er snakk om konvertering i regi av et livssyns- eller trossamfunn, så handler det om at staten griper inn i interne saker som tilhører trossamfunnet, sier Grøvan til Dagen.
Han mener at dette vil oppleves som et overtramp. Staten skal ikke gripe inn i et trossamfunns måte å praktisere troen på, sier KrFs parlamentariske leder.
Konverteringsterapi har som mål å endre en persons legning til heterofil.
Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen la torsdag fram forslaget i Stortinget. Hun er ikke enig i Grøvans uttalelser.
– Trosfrihet er viktig, men kan ikke brukes som begrunnelse for å skade og fordømme andre, som er det konverteringsterapi dreier seg om, sier hun til NTB.
Hun mener et slikt forbud er viktig i Norge, selv om konverteringsterapi ikke er særlig utbredt her.
– Det at det ikke er et utbredt problem, betyr ikke at vi ikke skal ta tak i det. Vi skal være en spydspiss og et fyrtårn for LHBTI-rettigheter. Det å forby konverteringsterapi er enkelt, sier Trettebergstuen til VG.
Til Dagen sier Grøvan at han må ta forbehold om at han ikke har lest forslaget ennå.
– Men på et prinsipielt grunnlag vil jeg påpeke at vi lever i et liberalt demokrati. Da er det viktig å legge til grunn den enkeltes ønsker om hvilken måte man ønsker å arbeide med seg selv på. At samfunnet skal legge inn begrensninger når det gjelder et personlig valg, er å gå for langt i et demokrati som vårt, sier han.
Grøvan understreker til at saken stiller seg annerledes dersom konverteringsterapi oppleves som press, tvang eller stempling mot homofile.