At samfunnet skal legge inn begrensninger når det gjelder et personlig valg, er å gå for langt i et demokrati som vårt, sier KrFs Hans Fredrik Grøvan. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse
annonse

Ap foreslår å forby konverteringsterapi for homofile. Et forbud er å gå for langt i et liberalt demokrati, mener Krfs Hans Fredrik Grøvan.

Dersom det er snakk om konvertering i regi av et livssyns- eller trossamfunn, så handler det om at staten griper inn i interne saker som tilhører trossamfunnet, sier Grøvan til Dagen.

Han mener at dette vil oppleves som et overtramp. Staten skal ikke gripe inn i et trossamfunns måte å praktisere troen på, sier KrFs parlamentariske leder.

annonse

Konverteringsterapi har som mål å endre en persons legning til heterofil.

– Trosfrihet er ikke en begrunnelse

Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen la torsdag fram forslaget i Stortinget. Hun er ikke enig i Grøvans uttalelser.

– Trosfrihet er viktig, men kan ikke brukes som begrunnelse for å skade og fordømme andre, som er det konverteringsterapi dreier seg om, sier hun til NTB.

Hun mener et slikt forbud er viktig i Norge, selv om konverteringsterapi ikke er særlig utbredt her.

annonse

– Det at det ikke er et utbredt problem, betyr ikke at vi ikke skal ta tak i det. Vi skal være en spydspiss og et fyrtårn for LHBTI-rettigheter. Det å forby konverteringsterapi er enkelt, sier Trettebergstuen til VG.

– Vi lever i et liberalt demokrati

Til Dagen sier Grøvan at han må ta forbehold om at han ikke har lest forslaget ennå.

– Men på et prinsipielt grunnlag vil jeg påpeke at vi lever i et liberalt demokrati. Da er det viktig å legge til grunn den enkeltes ønsker om hvilken måte man ønsker å arbeide med seg selv på. At samfunnet skal legge inn begrensninger når det gjelder et personlig valg, er å gå for langt i et demokrati som vårt, sier han.

Grøvan understreker til at saken stiller seg annerledes dersom konverteringsterapi oppleves som press, tvang eller stempling mot homofile.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon