Hongkongs leder Carrie Lam sa lørdag at det omstridte lovforslaget legges i skuffen. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Hongkongs leder Carrie Lam legger lovforslaget om utlevering til Kina på is på ubestemt tid. Ikke godt nok, mener demonstrantene, som fortsetter protestene.

På en pressekonferanse i Hongkong lørdag ettermiddag sa hun at Hongkongs myndigheter suspenderer lovforslaget på ubestemt tid for å ta hensyn til de ulike synene på saken som har ført til splittelse. Myndighetenes prioritet nå blir å gjenopprette lov og orden etter en uke med demonstrasjoner og sammenstøt, fortalte hun.

– Den lovgivende forsamlingen innstiller sitt arbeid angående lovforslaget, inntil vi har fullført vårt arbeid med å kommunisere og forklare, og inntil vi har fullført arbeidet med å lytte til synspunktene i saken. Vi har ingen intensjon om å sette en tidsfrist for dette arbeidet, sa Lam.

annonse

Hun argumenterte for at en slik utleveringslov er nødvendig for å tette smutthull og hindre at den internasjonale finansmetropolen blir brukt som trygg havn for kriminelle, men innrømmet at hennes administrasjon hadde undervurdert motstanden fra byens innbyggere.

– Jeg er preget av dyp tristhet og sorg over at svikt i vårt arbeid, og ulike andre faktorer, har ført til omfattende strid og krangel i samfunnet etter de relativt rolige periodene de siste to årene, sa Lam.

Demonstrasjoner

Lam hadde gjennom uken stått fast på at lovendringen som muliggjør utlevering av mistenkte i straffesaker til Kina, ville bli en realitet. Lørdagens kunngjøring markerer en helomvending i saken.

annonse

Etter Lams pressekonferanse slo demonstrantene fast at en fra før planlagt demonstrasjon søndag skal gjennomføres.

– Hongkongs befolkning kommer til å holde ut protestene mot myndighetene, med mindre lovforslaget trekkes for godt, sier Jimmy Sham på vegne av Civil Human Rights Front.

Han krever også at myndighetene ber om unnskyldning for bruken av makt under sammenstøt med demonstranter tidligere i uken.

Voldelige sammenstøt mellom politi og demonstranter forrige helg og onsdag denne uken førte til at onsdagens planlagte behandling av den omstridte lovendringen ble utsatt på ubestemt tid av Hongkongs lovgivende forsamling. 79 mennesker ble såret da politiet brukte gummikuler, køller, tåregass og pepperspray mot demonstrantene onsdag.

Internasjonal bekymring

Mange er bekymret for at en slik lov i praksis vil åpne for å utlevere politiske aktivister og sende Beijings meningsmotstandere i hendene på det kinesiske rettsvesenet.

Stadig flere land og menneskerettsorganisasjoner hadde de siste dagene uttrykt støtte overfor Hongkongs innbyggere og krevd at Kina respekterer deres rettigheter. Blant dem er USA og EU.

Ifølge EU kan en slik lovendring som var planlagt gi omfattende konsekvenser, ikke bare for Hongkong og dets innbyggere, men også for EU og utenlandske innbyggere, i tillegg til for selskapers tillit til Hongkong.

EU ba onsdag om at demonstrantenes rettigheter må respekteres.

annonse

– EU deler mange av de bekymringene som borgere i Hongkong har gitt uttrykk for, fastslo Maja Kocijancic, talsperson for EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

Kina-vennlig styre

Kina beskyldte senere samme dag EU for å ha kommet med uansvarlige og feilaktige uttalelser.

– Jeg har sagt mange ganger at Hongkong er et rent internt anliggende for Kina. Intet land, ingen organisasjon og intet individ har noen rett til å blande seg inn i dette, sa Geng Shuang, talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet.

Hongkongs politiske leder Carrie Lam er innsatt av Kinas president Xi Jinping, og den lovgivende forsamlingen som skulle ha behandlet den omstridte lovendringen, er dominert av Kina-vennlige medlemmer.

Hongkong er en del av Kina, men har stor grad av selvstyre og et eget rettsvesen.

Kina støtter Hongkongs beslutning

annonse

Kina støtter Hongkongs leder Carrie Lams beslutning om å legge et omstridt lovforslag på is.

– Den kinesiske regjeringen gir uttrykk for støtte, respekt og forståelse for Lams beslutning, sier det kinesiske utenriksdepartementets talsmann Geng Shuang.

Lam, som ble utpekt til vervet som Hongkongs øverste leder av Kinas president Xi Jinping i 2017, besluttet lørdag å legge behandlingen av et lovforslag som innebærer en utleveringsavtale med Kina, på is på ubestemt tid. Det skjedde etter en uke med protester og demonstrasjoner. Motstandere av lovforslaget frykter at en slik lov i praksis vil åpne for å utlevere politiske aktivister og sende Beijings meningsmotstandere i hendene på det kinesiske rettsvesenet.

Geng sier Hongkongs innbyggere fortsatt kan nyte godt av «rettigheter og frihet» som ble garantert da Beijing overtok kontroll over den tidligere britiske kolonien i 1997. Geng sier også at det ikke bare er i Kinas interesse, men også i verdenssamfunnets interesse, å «opprettholde Hongkongs velstand og stabilitet».

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

annonse

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon