Illustrasjonsbilde. REUTERS/Saul Martinez
annonse
annonse

Korrupsjon, vold og tvilsomme ekskluderinger av kandidater danner bakteppet når guatemalanere går til valgurnene på søndag.

Valgkampen før søndagens presidentvalg i Guatemala har vært preget gjengvold, fattigdom, korrupsjon og kandidater som har blitt ekskludert fra å stille.

Norsk Folkehjelp er bekymret over situasjonen i landet.

annonse

– Det har over lengre tid vært stor oppmerksomhet rundt spørsmålet om korrupsjon og mer rettferdige valgprosesser. Denne prosessen har vært preget av usikkerhet, eksklusjon av kandidater, vold mot sosiale ledere og spørsmål rundt ulovlig kampanjefinansiering, sier seniorrådgiver Beate Thoresen i organisasjonen.

Organisasjonen anslår at det er høy risiko for vold eller konflikt i 75 prosent av landets kommuner i forbindelse med valget

Flyktet til USA

19 kandidater stiller til valg for å etterfølge Jimmy Morales som landets president. Før helgen er det tidligere førstedame Sandra Torres som ligger best an, mens den høyrevridde rivalen Alejandro Giammattei ligger bak henne.

annonse

Ekskluderingen av kandidaten Thelma Aldana i mai har vakt stor oppstand. Hun var tidligere lederen for landets påtalemyndighet og slo hardt ned på korrupsjon.

Sammen med det FN-støttede antikorrupsjonsorganet CICIG førte hennes arbeid til at tidligere presidenter, ministre og næringslivsledere ble fengslet.

Selv hevder Aldana at ekskluderingen er ledet av dem hun bidro til å sette i fengsel og deres allierte. Hun flyktet til USA etter å ha mottatt dødstrusler.

En annen som er blitt ekskludert fra å stille til valg, er Zury Rios. Hun er datteren til den tidligere diktatoren Efrain Rios Montt. En grunnlovsbestemmelse hindrer slektninger av personer som har deltatt i statskupp i å delta.

Trenger halvparten av stemmene

Valgvinneren trenger halvparten av stemmene for å komme til makten. Før valget ser det ikke ut til at noen av kandidatene vil sikre seg minst 50 prosent.

Jimmy Morales, som har sittet som president siden 2016, trakk i fjor Guatemala ut av anti-korrupsjonskommisjonen CICIG. Han er selv anklaget for korrupsjon.

Han får ikke stille til gjenvalg som følge av at man i landet bare kan sitte som president i én periode.

Forgjengeren hans, Otto Perez, er fengslet og ble tvunget til å gå av før mandatet hans utgikk etter korrupsjonsanklager.

annonse

Fakta om Guatemala

* Guatemala har en befolkning på nesten 17 millioner og er den største økonomien i Mellom-Amerika.

* Det er også blant landene i regionen med høyest fattigdom, underernæring og barnedødelighet, ifølge Verdensbanken.

* 60 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensen. De fleste av dem bor på landsbygda.

* Landet har blant de høyeste drapsratene i verden selv om det har vært en nedgang de siste årene.

* Det anslås at rundt halvparten av drapene er knyttet til narkotikatrafikk og gjengkriminalitet.

* Myndighetene anslår at det bor hele 1.5 millioner guatemalanere i USA og at 300.000-400.000 av dem ikke har oppholdstillatelse.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon