Det er store variasjoner i rapporteringen av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo, skriver Dagbladet. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix

En kartlegging Dagbladet har gjort viser at hendelser rapporteres med ulik alvorlighetsgrad på de forskjellige sykehjemmene i Oslo.

annonse

Avisen har gått gjennom og kategorisert over 10.000 avviksmeldinger fra alle sykehjemmene i hovedstaden fra første halvår i 2016 til 2018.

Kartleggingen viser også at det er store forskjeller i hvor mange avvik sykehjemmene fører.

– Det er veldig bekymringsfullt at det finnes sykehjem som knapt melder avvik. Jeg tror ikke det finnes arbeidssteder som ikke har avvik, sier fylkesleder Line Orlund i Sykepleierforbundet i Oslo til avisen.

For eksempel hadde ett sykehjem rapportert 13 avvik i løpet av seks måneder, mens et annet førte 275 i samme periode. Det kan ifølge avisen tyde på at det kraftig underrapportering av uønskede hendelser på enkelte sykehjem. Det er opp til hver enkelt ansatt å melde fra om det som skjer og velge hvilken alvorlighetsgrad avviket tilhører.

Den varierende praksisen om å melde fra gjør at det vanskelig å sammenligne sykehjem, selv om kommunen bruker avvikene til å markedsføre kvaliteten på sykehjemmene, ifølge Dagbladet. Sykehjemsetaten skriver imidlertid i en rapport om tallene fra første halvår i fjor at avvik ikke nødvendigvis sier noe om kvaliteten på sykehjemmene.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.