Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix
annonse
annonse

En kartlegging Dagbladet har gjort viser at hendelser rapporteres med ulik alvorlighetsgrad på de forskjellige sykehjemmene i Oslo.

Avisen har gått gjennom og kategorisert over 10.000 avviksmeldinger fra alle sykehjemmene i hovedstaden fra første halvår i 2016 til 2018.

Kartleggingen viser også at det er store forskjeller i hvor mange avvik sykehjemmene fører.

annonse

– Det er veldig bekymringsfullt at det finnes sykehjem som knapt melder avvik. Jeg tror ikke det finnes arbeidssteder som ikke har avvik, sier fylkesleder Line Orlund i Sykepleierforbundet i Oslo til avisen.

For eksempel hadde ett sykehjem rapportert 13 avvik i løpet av seks måneder, mens et annet førte 275 i samme periode. Det kan ifølge avisen tyde på at det kraftig underrapportering av uønskede hendelser på enkelte sykehjem. Det er opp til hver enkelt ansatt å melde fra om det som skjer og velge hvilken alvorlighetsgrad avviket tilhører.

Den varierende praksisen om å melde fra gjør at det vanskelig å sammenligne sykehjem, selv om kommunen bruker avvikene til å markedsføre kvaliteten på sykehjemmene, ifølge Dagbladet. Sykehjemsetaten skriver imidlertid i en rapport om tallene fra første halvår i fjor at avvik ikke nødvendigvis sier noe om kvaliteten på sykehjemmene.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon