Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Minst 1.000 namibiske bøfler, elefanter, sjiraffer og andre dyr skal selges på auksjon i et forsøk på å berge liv, ifølge myndighetene i tørkerammede Namibia.

Håpet er at salget av villdyrene vil gi en fortjeneste på 9,5 millioner kroner som skal brukes til å finansiere vern av dyrene som er igjen.

annonse

– Siden dette er et tørkeår, vil miljødepartementet selge ulike viltarter fra forskjellige vernede områder for å beskytte beitingen, sier departementets talsperson Romeo Muyunda lørdag.

– Vi vil også få inn sårt tiltrengt finansiering av parker og administrasjon av dyreliv, fortsetter Muyunda.

Myndighetene i Namibia erklærte i vår at tørken utgjør en nasjonal katastrofe.

Dyr sulter i hjel

Meteorologer har varslet at deler av det sørafrikanske landet kan bli rammet av den farligste tørken på opptil 90 år.

– Beiteforholdene i de fleste av våre parker er ekstremt dårlige, og hvis vi ikke reduserer antallet dyr, vil dette føre til at dyr sulter i hjel, forklarer Muyunda.

Bare i fjor mistet 63.700 dyr livet på grunn av svekkede beitemarker forårsaket av tørt vær, ifølge en rapport fra landets landbruksdepartement.

Namibia har bare 2,4 millioner innbyggere, men tørken har allerede rammet over en halv million mennesker. Myndighetene har bedt om bistand for å håndtere tørken gjennom kjøp av mat og vanntanker, samt subsidier til bønder.

Bøfler og antiloper

Regjeringen kunngjorde tidligere i uka at rundt 1.000 ville dyr skal selges, og annonser for auksjonen er på plass i namibiske aviser.

Blant dyrene som er til salgs, er 600 sykdomsfrie bøfler, 150 springbukker, 65 oryxantiloper, 60 sjiraffer, 35 elander, 28 elefanter, 20 impalaer og 16 kuduer – alle fra namibiske nasjonalparker.

Pengene skal gå til et statseid fond for bevaring av vilt og nasjonalparker.

Parkene huser i dag rundt 960 bøfler, 2.000 springbukker, 780 oryxantiloper og 6.400 elefanter, ifølge regjeringen.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.