Innbyggere på Askøy må koke vannet på grunn av funn av tarmbakterier. Det er derfor satt ut flere vanntanker i kommunen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Minst 62 kommuner sendte enten i fjor eller har i år sendt ut varsel til innbyggerne om at vannet er så smittefarlig at det må kokes, ifølge Aftenposten.

annonse

En kartlegging avisen har gjort viser at noen av kommunene også har fått flere pålegg i perioden.

Kartleggingen viser at de fleste kokepåbud kommer i april og mai. Disse henger ofte sammen med stor snøsmelting, flom og ekstremvær. En annen vanlig årsak er at gamle vannledninger ryker. Da faller trykket og kloakk kommer inn i ledningene, skriver Aftenposten.

Forurensning i forbindelse med vedlikehold eller feil i selve vannmerket er også årsaken i noen av sakene. I enkelte kommuner har kokepåbud blitt innført som et sikkerhetstiltak fordi de manglet oversikt over situasjonen og måtte vente på prøveresultater.

I tillegg til vannskandalen på Askøy, har flere andre kommuner i juni bedt innbyggerne koke vannet. Det gjelder deler av kommuner som Hurum, Kvalsund, Lavangen, Osterøy og Våler.

Hver gang en kommune innfører kokepåbud for innbyggerne, skal Mattilsynet varsles. Ifølge avisen finnes det ikke en oversikt over hvor ofte kommunene innfører kokepåbud.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.