Grimstad ca. 1936. Forfatteren Knut Hamsuns hjem Nørholm, som han kjøpte i 1918. Eksteriør av bygningen, med velstelt hage. Foto: NTB / NTB scanpix

Knut Hamsuns dikterstue har stått stengt siden 80-tallet. Men et oldebarn sørger nå for at besøkende skal kunne titte innom.

– Det er viktig for meg at dette her blir ordentlig tatt vare på, sier Ole Andreas Hamsun Rustad til Fædrelandsvennen. Han tar imot i den nyrestaurerte dikterstua på Nørholm – stedet der Knut Hamsun håndskrev romaner som «Ringen sluttet» (1936), «Landstrykere» (1927) og «August» (1930).

Avisen har fått komme på besøk når rommet for første gang åpnes for publikum – etter 30 år.

– Det var i 1986 de låste døra, sier Ole Andreas. Han og kona fikk imidlertid etter hvert midler til å utbedre etter at blant annet 6.200 bøker i Hamsuns bibliotek hadde fått fuktskader. Foreløpig står bokhyllene tomme.

– Men bøkene blir restaurert og skal på plass igjen, forsikrer Anita Estensen, som er leder av Museene i Grimstad. Hun ble kontaktet av ekteparet da de bestemte seg for å åpne skrivestua.

I august åpnes dørene for omvisning to ganger i uka som en prøveordning. To av omvisningene er i regi av Ibsen/Hamsun-dagene 7.–10. august, og den første er 4. august på Knut Hamsuns fødselsdag.

– Det har allerede blitt solgt en god del billetter, så dette blir fort kjent, sier Anita Estensen.

Knut Hamsun kjøpte gården Nørholm i 1918 og brukte pengene han fikk for Nobelprisen i 1920 til å sette den i stand.

I 1922 fikk han flyttet dikterstua til Nørholm. Huset var opprinnelig bolig på husmannsplassen Hasseldalen som lå inn under Nørholm, og riktig hvor gammelt det er vet man ikke, skriver Fædrelandsvennen.