Det kinesiske mobilselskapet Huawei forbereder seg på et fall i salget av smartmobiler i utlandet på opptil 60 prosent og vurderer å trekke sin nye telefon fra det europeiske markedet. Foto: Mark Schiefelbein /AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Huaweis inntekter de neste to årene kan bli 30 milliarder dollar lavere enn forventet. Selskapet er som et stygt skadet fly, sier grunnlegger Ren Zhengfei.

Ren sier den kinesiske telekom-kjempen vil redusere produksjonskapasiteten, men føyer til at selskapet ikke vil la seg stanse av de amerikanske sanksjonene.

Han stiftet Huawei i 1987 og er også administrerende direktør i det som er blitt et av verdens største teleselskaper. Mandag deltok han på en rundebordskonferanse i selskapets hovedkvarter i Shenzhen i Kina.

annonse

Ren forteller at selskapet venter årlige inntekter på omkring 100 milliarder dollar de neste to årene. Inntektene var på 105 milliarder dollar i 2018, og i februar hadde selskapet forventninger om en omsetning i 2019 på 125 milliarder dollar.

Svartelistet

USA svartelistet Huawei i mai, noe som betyr at amerikanske selskaper som ønsker å bruke komponenter fra Huawei, må innhente godkjenning fra det amerikanske handelsdepartementet.

Amerikanske myndigheter beskylder kinesiske teknologiselskaper som Huawei for å stjele forretningshemmeligheter og true sikkerheten på nett. USA peker blant annet på muligheten for at selskapene kan åpne bakdører for kinesiske myndigheter.

USAs sanksjoner kommer idet Huawei og selskapets konkurrenter er i gang med å forberede neste generasjons mobilnett, såkalt 5G.

Ekstreme tiltak

Grunnleggeren sier at USAs vilje til å innføre det han kaller ekstreme tiltak, overrasket selskapet.

– Jeg mener begge sider taper. Ingen vinner på dette, sier Huawei-direktøren, som framholder at det ikke finnes noen bakdører i selskapets utstyr som noen kan bruke til overvåking.

Huawei er villig til å inngå en avtale som sikrer dette med enhver nasjon som ønsker det, ifølge Ren.

Lobbyvirksomhet

Nyhetsbyrået Bloomberg melder at Huawei forbereder seg på et fall i salget av smartmobiler i utlandet på mellom 40 og 60 prosent.

Huawei skal etter planen introdusere sin nyeste smarttelefon, Honor 20, i de europeiske markedene 21. juni. Nå vurderer imidlertid produsenten å ta modellen av markedet hvis salget går dårlig, ifølge byrået.

annonse

Mandag meldes det samtidig at Huaweis amerikanske leverandører av dataprosessorer i det stille forsøker å presse amerikanske myndigheter til å lette på forbudet mot salg til det kinesiske selskapet.

Reuters skriver at Qualcomm og Intel er blant leverandørene som forsøker å få reglene endret. Sjefer fra Intel og Xilinx Inc hadde i slutten av mai et møte med handelsdepartementet i Washington om saken, opplyser en kilde til byrået.

Fakta om Huawei

* Kinesisk industriselskap. Produsent av mobiltelefoner og annet telekommunikasjonsutstyr.

* Selskapet ble etablert i 1987 av Ren Zhengfei og har sitt hovedkvarter i Shenzhen i Guangdong-provinsen i Kina.

* Selskapet er privateid og har over 180.000 ansatte og virksomheter i 170 land, deriblant Norge.

* Har levert teknologi til mobiltelefoninett i blant annet Norge, Sverige, Nederland og den amerikanske delstaten California.

* I desember ble grunnleggerens datter, Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou pågrepet i Canada, på bakgrunn av anklager om bedrageri og brudd på sanksjonene mot Iran. Pågripelsen har ført til en diplomatisk krise mellom Canada, USA og Kina.

* Huawei har fra flere hold blitt beskyldt for å være en forlenget arm for kinesisk etterretning, noe selskapet selv benekter.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon