Kongo. (Foto av LUIS TATO / AFP)
annonse
annonse

Over 300.000 mennesker har de siste par ukene flyktet fra det nordøstlige Kongo etter at volden mellom ulike etniske grupper har blusset kraftig opp, melder FN.

– Vi er svært bekymret for sikkerheten til sivilbefolkningen etter meldinger om drap, bortføringer, lemlestelser og seksuell vold mot dem, sier Babar Baloch, talsmann for FNs flyktningbyrå UNHCR.

FN-organisasjonen har mottatt rapporter fra lokale kilder på 125 ulike områder i Ituri-provinsen men har for øyeblikket liten eller ingen tilgang til de fleste av de rammede områdene.

annonse

Ifølge de lokale kildene er over 160 mennesker blitt drept og flere enn 300.000 har flyktet fra hjemmene sine siden begynnelsen av juni.

Det var voldelige sammenstøt mellom de to etniske gruppene Hema og Lendu i slutten av 2017 og begynnelsen av 2018. Men situasjonen har vært rolig siden da fram til konfliktene blusset kraftig opp igjen for om lag tre uker siden.

Den etniske volden er ifølge kilder verst i områdene Djugu, Mahagi og Irumu, og UNHCR-talsmann Baloch sier det er fare for at volden kan spre seg til flere områder.

annonse

Det østlige Kongo er et av verdens mest konflikt- og kriserammede områder. I tillegg til blodige etniske konflikter er voldelige opprørere aktive i området, som også er rammet av en pågående ebolaepidemi.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon