Stortinget vil onsdag vedta at Riksrevisjonen skal se nærmere på hvordan myndighetene skjøttet sitt ansvar etter Alexander Kielland-ulykken i 1980. Foto: Erik Thorberg / NTB scanpix
annonse
annonse

Stortinget vil onsdag vedta at Riksrevisjonen skal se nærmere på hvordan myndighetene skjøttet sitt ansvar i forbindelse med Alexander Kielland-ulykken i 1980.

Stortinget ber ifølge innstillingen fra kontroll- og konstitusjonskomiteen Riksrevisjonen om å undersøke hvordan myndighetene har ivaretatt sitt ansvar når det gjelder:

* Gransking og klargjøring av årsakene til at Alexander L. Kielland-ulykken inntraff og om granskingen har kartlagt ansvarsforholdene rundt ulykken tilstrekkelig.

annonse

* Oppfølging av anbefalinger fra granskingsarbeidet, herunder implementering av tiltak for å forebygge og forhindre nye ulykker.

* Oppfølging av de etterlatte.

I forbindelse med vedtaket legger Kielland-nettverket, som vil arbeide for åpne høringer og en ny offentlig gransking av ulykken, fram en rekke spørsmål de mener Riksrevisjonen bør se på. Spørsmålene berører alt fra eierskap, ledelse og drift både før, under og etter havariet, til konkrete bekymringer knyttet til plattformens tilstand.

Den norske granskingsrapporten slo fast at ulykkesårsaken var en sprekk eller sveisefeil som hadde oppstått under byggingen av riggen på verftet i Frankrike. Dette ble imidlertid avvist av den franske granskingskommisjonen.

annonse

Alexander L. Kielland ble brukt som boligplattform på Ekofiskfeltet i Nordsjøen. 123 av de 212 om bord omkom da den veltet 27. mars 1980. 30 av dem ble aldri funnet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon