Svein Ludvigsen i Nord-Troms tingrett, der han står tiltalt for misbruk av stilling og tillitsforhold til å skaffe seg seksuell omgang. (Illustrasjonsbilde) Tegning av rettstegner Ane Hem / NTB scanpix
annonse
annonse

Svein Ludvigsen sier han ikke kjenner en av de fornærmede i saken mot ham. Men i 2009 førte han opp planer i kalenderen om å møte en person med samme fornavn.

I januar og februar 2009 har Ludvigsen lagt inn kalenderoppføringer, tilsynelatende om å møte vedkommende – en nå 26 år gammel lettere psykisk utviklingshemmet mann – på institusjonen han bodde på. Fornærmede hevder han hadde seksuell omgang med Ludvigsen ved én anledning våren 2014.

Tidligere under rettssaken har Ludvigsen hevdet at han ikke visste hvem vedkommende var, men aktoratet har lagt fram logger fra omfattende meldingskontakt mellom dem på Facebook i perioden 2011-2014.

annonse

Der ble det blant annet ble avtalt middag og å treffes på kveldstid i Oslo.

– Visste ikke hvem han var
Ludvigsen har fullstendig avvist påstandene fra fornærmede og konkluderte i sin forklaring med at «han lyver» om anklagene om seksuell kontakt dem imellom.

Det skal ha skjedd ved ett tilfelle på et hotell i Oslo. Fornærmede sier han fikk rundt 15.000 kroner for å utføre de seksuelle handlingene.

Ludvigsen framholdt i retten i forrige uke at han ikke engang visste hvem mannen var, selv om fornærmede hevder at de har kjent hverandre i mange år.

annonse

– Jeg kan ikke huske å ha møtt ham, men det kan være at det har skjedd uten at jeg husker det, sa Ludvigsen da han forklarte seg.

Kalenderoppføringene kan være med på å slå hull på denne forklaringen.

Mot slutten
Saken mot den tidligere fylkesmannen, hvor han er tiltalt for å ha utnyttet stillingen til å få seksuell omgang med unge asylsøkere, nærmer seg slutten.

Torsdag er det planlagt rettsfri dag, mens fredagen er satt av til sakkyndiges vurderinger av en av de fornærmede.

I neste uke skal aktørene holde sine avsluttende prosedyrer for retten.

annonse

Mesteparten av onsdagen gikk med til å gå gjennom og dokumentere bevis i saken. Dette var først og fremst digitale spor som posisjoneringsdata, meldingslogger og internettkontakt som er hentet fra tiltalte og fornærmedes mobiltelefoner, samt dokumenter om helsetilstanden til de fornærmede.

Dokumentene bygger opp om det som er kommet fram i retten tidligere.

Sakkyndig
For øvrig forklarte sakkyndig Anne-Lill Ørbeck forklarte seg for retten onsdag. Hun har gitt den 26 år gamle fornærmede diagnosen lettere psykisk utviklingshemning, med betydelige atferdsproblemer, og orienterte om denne vurderingen.

Hun beskrev ham som en her-og-nå-mann, som er veldig til stede i øyeblikket, og som i liten grad lar seg korrigere av tidligere hendelser og erfaringer.

Fornærmede har ifølge den siste utredningen, og tidligere utredninger, problemer med å forstå sosiale situasjoner, og sliter med hukommelsesproblemer. Samtidig har han ifølge sakkyndige gode kontaktevner, og framstår som nokså normal ved første inntrykk.

– Inntil man begynner å snakke om mer alvorlige ting, sa Ørbeck.

Også ved to anledninger tidligere har 26-åringen fått diagnosen lettere psykisk utviklingshemming.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

annonse

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon