Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
annonse
annonse

Det er full splid i Kristiansand om byggingen av en såkalt «kunstsilo».

– Vi står foran en veldig viktig uke. Vi har en drøm om å realisere dette museet og denne nye fantastiske samlingen som byen har fått til seg. Vi krysser fingrene og holder pusten, sa Reidar Fuglestad, administrerende direktør for Sørlandets Kunstmuseum til NRK tidligere denne uken.

NRK skrev at «milliardær Nicolai Tangen har gitt hjembyen en kunstsamling på mellom 1500 og 2000 verk, til en verdi på flere hundre millioner.» De skrev også at «Kunstgaven er den største enkeltgaven som noen gang er donert til Kristiansand.»

annonse

Ingen gave

Men er det egentlig en gave? Nei, mener advokat Stian Berger Røsland ved advokatfirmaet Selmer AS har gjennomgått avtalene mellom Tangen, kommunen og stiftelsen som sitter på kunsten.

I rapporten fra firmaet skriver advokat Stian Berger Røsland ifølge Nettavisen:

«Etter vår vurdering, fremstår det derfor temmelig klart at Samarbeidsavtalen ikke kan sies å innebære at AKO gir Tangensamlingen i gave til Sørlandets kunstmuseer».

annonse

Advokat Røsland mener Sørlandets kunstmuseer kun får rett til å disponere samlingen. Det som imidlertid fremgår av avtalen er at det er Sørlandets kunstmuseer som må stå for vedlikehold, og sørge for at den enorme kunstsamlingen blir godt ivaretatt.

Erik Rostoft, som er ordførerkandidat for Tverrpolitisk folkeliste i Kristiansand har også uttalt at selve ordet «gave» er feil å bruke i denne saken.

– Når man får en gave, så har man ikke en kostnad forbundet med det. I dette tilfellet er det snakk om offentlige midler i hundremillionersklassen, som gjør at gaven blir litt spesiell å ta imot.

Det er vedtatt å bygge kunstsilo til 600 millioner kroner uansett. Staten bidrar med 175 millioner kroner, 100 millioner kommer fra den private stiftelsen Cultiva og andre private givere, resten fra stat- og fylke. I tillegg kommer driftsutgiftene.

Les: Kunstsiloen-saken i Kristiansand er som X-files: Du tror det ikke før du ser det

annonse

Fylkestinget skulle tirsdag 18. juni ta stilling til om de vil bruke ytterligere tre millioner kroner på drift. Ordfører Harald Furre fra Høyre krysset fingrene på forhånd:

– Det ville være ille hvis ikke Sørlandet og Kristiansand evner å ta imot den kunstdonasjonen som Nicolai Tangen har gitt. Det er jo en fantastisk samling av norsk og modernistisk kunst fra perioden 1930–1980 som vil vekke mye oppmerksomhet når den blir stilt ut. Og den bør være hos oss, sa han til NRK.

Investor Einar Øgrey Brandsdal reagerte på måten dette er gjort på og statens enorme bidrag.

– Vet egentlig Trine Skei Grande at samlingen bare er overført fra én stiftelse til en annen? Nicolai Tangen sitter selv med eierskapet. Men en stiftelse er eierløs. Og maleriene er eid av stiftelsen. Men det er ingenting i veien for at Nicolai Tangen sine barn eller barnebarn kan ta ut maleriene som ikke er en del av Tangen-samlingen, eller de kan si opp avtalen ved mislighold. Og da står vi der med et stort og dyrt museum helt uten malerier, sa han til Nettavisen.

I en faktaboks i saken har NRK med omhu brukt begreper som «toneangivende kunstnere», «viktig norsk grafikk», «viktige verk», og «kunstgaven».

En meningsmåling viser at over halvparten av byens befolkning (56%) stiller seg i mot kunstsiloen.

Og hvordan gikk det?

Fylkestinget banket gjennom ekstrabevilllingene, slik NRK Sørlandet jublende kunne berette om tirsdag kveld.

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon