Mohammed bin Salman møter Donald Trump. Foto av REX (8520525c)
annonse

Det amerikanske senatet vedtok torsdag å blokkere våpensalg til Saudi-Arabia. Vedtaket strider mot ønsket til president Donald Trump.

Til tross for beslutningen vil våpensalget neppe bli stanset. Den amerikanske presidenten vil trolig legge ned veto mot beslutningen, og støtten i Kongressen vil da sannsynligvis ikke være stor nok til å overstyre vetoet.

Trump-administrasjonen sa forrige måned at de vil iverksette en unntakserklæring for å forbigå Kongressen og sende våpen til Saudi-Arabia og De forente arabiske emiratene.

annonse

Utsagnet har forarget kongressmedlemmer som mener at amerikanske våpen blir brukt til å drepe sivile i Jemen, der en saudiledet koalisjon driver en voldsom krigføring som har kostet flere titalls tusen livet og fordrevet millioner.

I tillegg til situasjonen i Jemen har Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman havnet i søkelyset etter drapet på regimekritikeren Jamal Khashoggi.

USA planlegger å selge våpen og utstyr til Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater til en verdi på 8,1 milliarder dollar.

annonse

Flere republikanere har sluttet seg til demokratene for å få gjennom resolusjonene om våpensalg i Senatet, selv om flertallet av representantene fra Trumps parti har vært lojale mot Det hvite hus.

Saudi-Arabia er en viktig regional rival av Iran, og avstemningen i Sentatet torsdag foregikk timer etter at Iran skjøt ned en amerikansk overvåkningsdrone.

Nedskytingen av dronen skjer samtidig som forholdet mellom USA og Iran er svært spent. USA har anklaget Iran for sabotasje mot flere oljetankere, mens iranske myndigheter mener USA forsøker å hisse til krig.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse