Tysklands statsminister Angela Merkel i diskusjon med Luxembourgs statsminister Xavier Bettel, Frankrikes president Emmanuel Macron og Nederlands statsminister Mark Rutte på EUs toppmøte i Brussel torsdag. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Med et bilde av jorden som en bombe med tent lunte, viser Greenpeace sin misnøye med at EU-toppmøtet ikke satte en tidsfrist for å oppnå klimanøytralitet.

– Merkel og Macron klarte ikke å overbevise Polen og få de andre med seg på toppmøtet, og et klimanøytralt EU ble redusert til en fotnote, skriver Greenpeace på Twitter.

– EU-lederne hadde sjansen til å styre unna et klimasammenbrudd, men de forspilte den, heter det videre.

annonse
– Tiden renner ut

Meldingen følges av et bilde av jordkloden projisert på EU-kommisjonens hovedkvarter i Brussel. Kloden er tegnet som en tegneseriebombe med en brennende lunte. Under står ordene: «Tiden er i ferd med å renne ut».

Miljøorganisasjonen har også sendt ut en pressemelding etter at EU-toppmøtet kom fram til sitt klimavedtak.

– Tomme ord kan ikke bygge opp hus knust i jordskred eller betale tilbake bønder for avlinger som er tapt i tørke. Mens folk går ut i gatene og krever handling og forskerne advarer mot at tidsvinduet hvor vi kan svare er i ferd med å lukkes, hadde regjeringene våre en mulighet til å gå i front og ta ledelsen. Det klarte de ikke, sier klimarådgiver Sebastian Mang i Greenpeace.

– Uansvarlig

Også klimanettverket CAN (Climate Action Network) er skuffet over at EU-toppene ikke ble enige om at EU skal være klimanøytralt innen 2050. CAN plasserer skylden for dette hos toppmøtedelegatene fra Polen, Tsjekkia, Ungarn og Estland.

– Det er vanskelig å ta inn over seg at fire regjeringer, drevet av interessene til forurensende industri, lyktes i å hindre en sårt tiltrengt opptrapping av EUs klimaambisjoner, noe som har bred støtte. At de mislyktes med å sette nye og høyere mål er uansvarlig gitt den klimakrisen vi står overfor. Det haster med å få EU-lederne tilbake til forhandlingsbordet og finne en vei utenom dette vetoet før FNs klimatoppmøte i september, sier CAN-elder Wendel Trio i en pressemelding.

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon