Etiketter fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) sett i et ødelagt hus i Douma i Damaskus, Syria 23. april 2018. REUTERS / Ali Hashisho

Et nytt dokument avkrefter tidligere påstander om at Assad-regimet må ha stått bak det kjemiske angrepet mot byen Douma i Syria i april 2018.

annonse

En lekket intern rapport fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) har frigjort ny informasjon som er i direkte konflikt med OPCWs tidligere konklusjoner om handlingsforløpet rundt det kjemiske angrepet.

Rapporten – som tilsynelatende skal ha blitt holdt skjult av OPCW – er basert på omfattende tekniske vurderinger og datamodelleringer, samt alle tilgjengelige beviser som har blitt gitt til OPCW siden hendelsen fant sted. Organisasjonen har bekreftet at rapporten er ekte og at innholdet er korrekt.

Offentliggjøringen av dokumentet sår tvil om det faktisk var Assad-regjeringen som stod bak krigsforbrytelsen – noe som OPCW og vestmaktene tidligere har insistert på.

Plantete klorgassylindere

Hysj-rapporten konkluderer med at det er «høyst sannsynlig» at de to klorgassylinderne som regnes som kilden til det kjemiske angrepet hadde blitt plantet der på bakken for hånd, og blitt ikke sluppet fra luften.

Les også: Nervegass ble ikke brukt av Assad-regjeringen i Syria i april, konkluderer en rapport fra OPCW

Disse konklusjonene er i direkte konflikt med OPCWs tidligere rapporter om angrepet, som slo fast at klorgassylinderne hadde blitt sluppet fra fly, som per definisjon gjør Assad-regimet ansvarlig for angrepet.

Selv om den lekkete rapporten ikke direkte renvasker Assad-regjeringen i skyldspørsmålet, åpner den for muligheten at det faktisk var den syriske opposisjonen som utførte angrepet. Målet skal i så fall ha vært å provosere frem en vestlig militæraksjon mot den syriske regjeringen.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.