Arkivbilde fra 22. juli 2014 hvor en prorussisk opprører passerer medlemmer av OSSE ved vraket av Malaysia Airlines MH17 som var blitt skutt ned over Ukraina fem dager tidligere. Onsdag ble tre russere og en ukrainer siktet for å stå bak nedskytingen av passasjerflyet. Foto: Vadim Ghirda/ AP / NTB scanpix
annonse
annonse

USA ber Russland om forsikringer for at de siktede etter nedskytingen av Malaysia Airlines-flyet MH17 blir stilt for retten.

I en uttalelse natt til torsdag, norsk tid, kommenterer USAs utenriksminister Mike Pompeo siktelsene mot fire navngitte personer som ble offentliggjort onsdag. Den internasjonale gruppen som etterforsker nedskytingen av flyet i Ukraina 17. juli 2014 har siktet tre russere og en ukrainsk mann for å ha skutt ned ruteflyet med en russisk rakett.

– Alle de siktede var medlemmer av Russland-ledede styrker i Øst-Ukraina. Vi oppfordrer Russland til å respektere og overholde FNs Sikkerhetsråds resolusjon 2166 og sikre at alle anklagede individer i Russland stilles til ansvar, sier Pompeo i en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet.

annonse

To av de tre siktede er russere tilknyttet Russlands militære etterretningstjeneste, mens den tredje har en fortid som oberst i den russiske etterretningstjenesten (FSB). Han var leder for de russiskstøttede separatistene i Øst-Ukraina da flyet ble skutt ned.

Russland var raskt ute onsdag med kritikk mot etterforskningen og sier de ikke har fått delta.

Medlemmer av granskingskommisjonen fra OSSE og representanter for malaysiske myndigheter ved en del av vraket fra MH17 der det falt ned i Øst-Ukraina 17. juli 2014. Foto: Dmitry Lovetsky/AP / NTB scanpix

Fakta om MH17

* Malaysia Airlines’ flyging MH17 på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur styrtet 17. juli 2014 i nærheten av opprørskontrollerte Donetsk i Øst-Ukraina.

* Alle de 298 om bord, som kom fra 17 ulike land, mistet livet. De fleste av dem var nederlandske.

* Pro-russiske separatister er blitt anklaget for å ha skutt flyet ned, noe de har benektet.

* Den nederlandske flyhavarikommisjonen konkluderte i 2017 med at MH17 ble skutt ned med en russiskbygd BUK-rakett.

* Russland har avvist anklager om at de utstyrte opprørerne med bakke-til-luft-raketter som gjorde nedskytningen mulig.

* I 2016 konkluderte også et internasjonalt team av etterforskere (JIT) fra Nederland, Malaysia, Ukraina, Belgia og Australia også med at flyet skutt ned med en BUK 9M38-rakett.

annonse

* Etterforskerne konkluderer med at raketten i sin tid ble levert til Russlands 53. luftvernbrigade, stasjonert i Kursk i Russland.

* Nederland opplyste i mai 2018 at Russland vil bli stilt rettslig ansvarlig for nedskytingen.

* Onsdag 19. juni 2019 ble fire menn begjært pågrepet, siktet for å ha stått bak nedskytingen. Tre av dem er russere med forbindelse til russisk militær og sivil etterretning. En er fra Ukraina.

* Rettssaken mot de fire er berammet til å starte i rettsbygningen Judicial Complex Schiphol i Badhoevedorp, rett på utsiden av Amsterdam i mars 2020.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon