Sekretær for «Nei til vindmøller i Åseral», Stig Alfred Eikeland, forklarer hvordan han ble engasjert i vindmølleopprøret, og hvorfor han begynte å tvile på vindkraften.
– Hvordan ble du engasjert i og hvorfor engasjerer du deg for å stanse utbyggingen av vindparker?
– I 2003 var jeg gjennom min jobb som anleggsingeniør involvert i planleggingen av Lista Vindkraftverk. Som de fleste andre var jeg i utgangspunktet positiv til å bruke vinden som ressurs, og hadde sett illustrasjonene som dannet vakre forestillinger av «parker».
Les også: Vindkraft – en energipolitisk skandale
Begynte å tvile
Han forteller at da han fikk sett nærmere på dimensjonering av veier og hvor store konsekvenser dette ville få for naturområdene, begynte han å tvile.
– Etter endt dag med planlegging ute i det urørte landskapet, lot jeg blikket gli utover og måtte svelge en klump i halsen. Er dette rett? Trenger vi å gjøre dette. Hva om det kommer til Åseral, fjellheimen der jeg er vokst opp?
– Dere har i overkant av 4000 medlemmer i Facebook-gruppen «Nei til vindmøller i Åseral», tre ganger mer enn antall innbyggere, hvordan opplever du engasjementet fra befolkningen, og hvorfor tror du dette engasjerer så mange?
– Vi var tidlig ute med å starte siden. Vi merker at folk er mye mer engasjerte nå som vindkraft er bygget flere steder og konsekvensene blir kjent. I tillegg har omfanget av den nasjonale rammen gjort motstanden formidabel. Sånn sett er det gledelig at flere forstår hva dette faktisk er.
Frykt i lokalsamfunnet
Det fryktes hva som vil skje i befolkningen, når de nesten 100 konsesjonene som allerede er godkjent skal bygges ut.
– Folk flest er som jeg en gang var, blendet av forskjønnede illustrasjoner, inntil de opplever dette på nært hold. Vi prøver å holde debatten saklig, men opplever at følelser spiller en større rolle nå enn før. I en liten bygd som Åseral er motsetningene store, noe som fører til sosiale konsekvenser allerede nå, før utbygging er aktuelt.
Les også: Naturvernere i kamp mot vindmøller
Mangler ressurser
Han mener lobbyister nærmest uten motstand har fått overtale politikerne om at vindmøller er miljøvennlig og vil skape verdier.
– Arealbruken og inngrepene tror jeg ikke politikerne har fått med seg. Vi motstandere mangler ressurser til å drive denne type arbeid.
– Har vindmøllemotstanden endret ditt syn på norsk politikk?
– Summen av andre politiske forhold er for min del mer avgjørende enn vindkraft. Men som arealplanlegger er jeg overrasket over at det i det hele tatt kan være mulig å få lov til å gjøre så store inngrep i medhold av konsesjonslovene. Vanlige tiltak som behandles etter plan og bygningsloven er underlagt et mye strengere regime. Folk reagerer på at loven tilsynelatende er strengere for vanlige folk enn for investorer.