Norges største moské, Central Jamaat Ahle-Sunnat, på Grønland i Oslo. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Avisen påstod at imamen snakket vinjemål, men kan ikke dokumentere opplysningene.

«Verdens første nynorsk-moske» var kristen-avisens Vårt Lands gledesutbrudd, etter at biskop Stein Reinertsen hadde besøkt Vest-Telemark Muslimske Trudomssamfunn.

– Vi er veldig stolte nynorskbrukere, og dette er et bevisst valg. Imamen vår bruker også nynorsk. Vi vil gjenspeile hele lokalsamfunnet, fortalte Hassan Samahle fra foreningen.

annonse

Avisen påstår videre at «imamen snakker vinjemål» og «forkynner islams lære på nynorsk».

Men dette stilte tidligere journalist Torjus Dølo spørsmål ved.

Han forteller på sin blogg at han ringte til Vårt Lands reporter. Hun kunne fortelle at hun aldri hadde snakket med imamen som snakker vinjemål, aldri sett ham og kjente ikke navnet hans.

annonse

Han fortsatte med å ringe rundt. Til kontaktpersoner for moskeen, assisterenede rådmann og soknepresten. Ingen hadde møtt noen imam som snakket vinjemål. Heller ikke visste de hvem som var imam i moskeen.

Til slutt fikk Dølo kontakt med en person som kunne opplyse at imamen var på ferie. Personen fra moskeen kunne opplyse om at imamen ikke behersket norsk.

Alle innlegg Redaktør Alf Gjøsund i Vårt Land står imidlertid på sitt:

På samme måte som man har flere pastorer (og tilsvarende funksjoner) i mange kristne menigheter har man flere som fungerer som imamer i endel muslimske foreninger. Og akkurat som man ikke trenger å være ansatt for å ha slike funksjoner i kristne forsamlinger, trenger man det heller ikke i muslimske forsamlinger. En imam er en bønneleder, og denne muslimske foreningen har flere som mer utpekt til å ha denne funksjonen. Vi har snakket med en av dem, og han snakket vinjemål. Vi har fått vite at flere andre også snakker det, men ikke flytende.

– Hva heter imamen?

– Vi har snakket med Ali Abdi Mohamed, som er styreleder i forsamlingen, og som fungerer som bønneleder ved en rekke anledninger.

– Var det han dere viste til i saken? Hvorfor skrev dere ikke det? Hvorfor sier journalisten at hun ikke vet hva imamen heter?

– Vi siterte i utgangspunktet Hassan Samahle på dette, og forutsatte at han snakket sant. I utgangspunktet regner vi med at intervjuobjektene gjør dette med mindre opplysningene er av en slik art at det er rimelig grunn til tvil. Derfor spurte vi på dette tidspunktet ikke om navnet på de bønnelederne som snakker vinjemål mer eller mindre flytende.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon