Finanspolitisk talsperson Sigbjørn Gjelsvik (Sp) er ikke imponert over Siv Jensens 200 millioner til riving av bomstasjoner. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse
annonse

Anklager samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) for løftebrudd.  

NTB meldte fredag at samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) myker opp regelverket slik at utlendinger fra utenfor EØS skal kunne kjøre buss og vogntog i seks i stedet for tre måneder i Norge.

Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik reagerer med vantro på endringen

annonse

– Man vet nesten ikke om man skal tro det man leser. Tror Frp at velgerne allerede har glemt hva partiet sa i vinter? spør han i en pressemelding.

– I vinter var samferdselsminister Jon Georg Dale blant dem som ropte høyest om farene ved utenlandske vogntog på norske veier – nå legger han altså til rette for at det skal bli flere vogntog med utenlandske sjåfører, konstaterer Gjelsvik.

– Jeg og Senterpartiet er svært bekymret både for ulykkesrisikoen og for de mange norske sjåførene som mister jobben eller får dårligere vilkår, som følge av det store antallet utenlandske vogntog og busser på norske veier, sier Gjelsvik.

Les også: Myker opp reglene

annonse

Foreslo endring

– Senest tidligere denne uka foreslo vi en endring i momsregelverket som skal bidra til å redusere antallet utenlandske kjøretøy på norske veier, og i revidert nasjonalbudsjett i dag foreslo vi å bevilge 60 millioner kroner mer til grensekontroll, for å få bukt med useriøsiteten, sier Gjelsvik.

– Det Frp gjør nå er et kraftig slag i ansiktet mot en yrkesgruppe som fortjener langt bedre. Yrkessjåførene utfører en formidabel jobb for å binde det langstrakte landet vårt sammen og er ofte lenge borte fra familien sin, sier Gjelsvik.

– Fagkunnskapen deres gjør norske veier tryggere, og gir oss mulighet til å få de varene og tjenestene vi behøver i hele landet, sier Gjelsvik.

– Jon Georg Dales opptreden i denne saken har jeg nesten ikke lyst til å karakterisere. Jeg tror mange sjåfører vil føle seg lurt og latt i stikken av Frp, sier Gjelsvik.

annonse

Lover

Han lover at  Senterpartiet kommer til å fortsette sin kamp for trygge veier og gode jobber for norske yrkessjåfører.

– Vi vil ikke sitte stille og se på at Frp-regjeringen ødelegger en hel næring og viktige arbeidsplasser for arbeidsfolk i hele landet.

Flere forslag

Gjelsvik minner i pressemeldingen også om at Sp i forbindelse med behandlingen av Dok 8:90 S (2018-2019) torsdag fremmet følgende forslag:

Forslag 1

Stortinget ber regjeringen redusere antall mulige kabotasjeoppdrag fra tre til to.

Forslag 2

annonse

Stortinget ber regjeringen innføre krav om elektroniske fraktbrev for transportnæringen.

Forslag 3

Stortinget ber regjeringen innføre forhåndsbetaling eller andre garantiløsninger som sikrer at alle utenlandske vogntog betaler bompenger.

Forslag 4

Stortinget ber regjeringen sørge for at bøtesatser knyttet til ulovlig bruk av avgiftsfri diesel gjøres lik for norske og utenlandske transportører.

Forslag 5

Stortinget ber regjeringen innføre et obligatorisk kurs på samme nivå som for norske sjåfører for å mestre norske vinterveier og sette strengere standarder for bilenes vinterutrustning.

Motsatt retning

– Forslaget vårt om å pålegge utenlandske sjåfører kurs for å få kjøre i Norge representerer jo det motsatte av det Frp gjør, som jo er å åpne norske veier enda mer for utenlandske sjåfører uten opplæring og kunnskaper om å kjøre trygt under norske forhold, konstaterer Gjelsvik.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon