Václav Klaus, AFP FOTO/Stan HONDA
annonse
annonse

Václav Klaus senior, Tsjekkias tidligere konservative president holdt tidligere denne måneden et foredrag for britiske Hillsdale Cruise. Der kalte han EU for et sentralistisk imperium og den islamske innvandringen for ødeleggende for Europa.

Temaet for Vaclav Klaus sitt foredrag på det britiske cruiseskipet var «Nasjonal suverenitet og EU-problemet». Klaus mente tittelen han hadde fått tildelt var utmerket og gikk rett til det virkelige punktet i spørsmålet som er det avgjørende på det europeiske kontinentet i dag. «Flere og flere europeere føler at de mister deres nasjonale suverenitet, og en av deres viktigste identiteter – den nasjonale,» sa han.

Les også: Kommunismens iboende voldelighet

annonse

Misliker begrepet «postkommunistiske land»

Klaus mente han snakket for alle de sentrale og østeuropeiske tidligere kommunistiske landene – som ser spørsmålet om nasjonal suverenitet som grunnleggende.

Som en sidebeskrivelse nevnte han at han ikke likte de ofte brukte termene «postkommunistiske landene», som han mente var misvisende i dag, og det beskrev han på denne nok etter mange menings elegante måten:

annonse

«Kommunismen i sin opprinnelige mening opphørte å eksistere i vår del av verden for nesten 30 år siden. Jeg er overbevist om at det ikke er noen mer sanne troende av kommunismen eller marxismen i hjemlandet mitt, i Tsjekkia enn ved Universitetet i California i Berkeley nå. Nylig fløy jeg fra Kina, min nabo på flyet, en middelaldrende franskmann, fortalte meg: Frankrike er det eneste gjenværende kommunistiske landet i Europa nå. Det kan være en overstatement, men ikke helt.»

«Som sagt, ser vi spørsmålet om nasjonal suverenitet som grunnleggende. Vi er ikke, og ønsker ikke å være, «verdensborgere» (i president Obamas mening), vi er heller ikke borgere i Europa. Vi er innbyggere i Europa, men borgere av våre nasjonalstater. Dette skillet er for meg ubestridelig,» sa Klaus.

Ødeleggende masseinnvandring

Klaus mener at de sentraleuropeiske landene tidligere undervurderte en ting som viste seg å være avgjørende. De undervurderte at Europa selv har forandret seg – fra den historiske samlingen av suverene og uavhengige land til det svært autoritative og sentralistiske imperiet kalt European Union.

Om islamsk innvandring hadde han dette å si: «Masseinnvandring representerer et fundamentalt angrep på sammenheng, tradisjoner, vaner, institusjoner, kulturmønstre, sosiale systemer etc. av land som i disse dager oversvømmes av innvandrere. Det fører nødvendigvis til store kulturelle, sosiale og politiske konflikter, sjokk og spenninger. Det berører grunnleggende aspekter av statsborgerskap, samfunn og identitet i våre land. De europeiske politiske lederne late som de ikke ser det».

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon