AP Photo/Thibault Camus
annonse
annonse

Norge var først sju minutter, så noen millimeter fra kvartfinale i fotball-VM. Til sist ble det straffeseier over Australia etter et vanvittig drama.

Australia var lenge det beste laget, men Norge avsluttet best og hadde skudd både i stolpe og tverrligger på 1-1. Til sist måtte avgjørelsen falle i straffesparkkonkurranse, og der viste de norske seg som de beste.

– Jeg synes straffene viser hvor god selvtillit denne gjengen har, sa Caroline Graham Hansen til NRK etter kampen.

annonse

– Men jeg lider litt med Australia for det er tungt å tape på straffer, sa landslagssjef Martin Sjögren.

– De sliter og sliter, og kjemper og kjemper. Vi kunne ha avgjort det tidligere, men jeg er kjempefornøyd med at vi gikk videre. Det er så satans deilig å kunne bli værende i Frankrike, sa Sjögren videre.

VAR-drama

To timer etter at VAR nektet Sam Kerr å ta straffe skjøt hun Australias første spark over mål. Ingrid Hjelmseth reddet det neste fra Emily Gielnik, og da Caroline Graham Hansen, Guro Reiten, Maren Mjelde og Ingrid Syrstad Engen satte Norges fire første i mål var Norge videre.

Isabell Herlovsen ga Norge ledelsen da hun vakkert framspilt av Karina Sævik scoret alene med keeper etter en halvtime, og hun så ut til å bli matchvinner helt til Australias venstreback Elise Kellond-Knight skrudde et hjørnespark rett i mål i det 83. minutt.

To ganger slapp Norge unna i straffesituasjoner med Maria Thorisdottir. I slutten av første omgang, da Norge ledet 1-0, ble det dømt straffe mot henne for hands etter at hun brystet et innlegg unna, men dommer Riem Hussein omgjorde avgjørelsen etter å ha sett video.

To minutter før full tid, rett etter at Australia hadde utlignet, gikk Thorisdottir i duell med Klepp-spiller Tameka Yallop inne i feltet. Hun spilte ballen, men traff også motspiller, og mange ante det verste da situasjonen ble VAR-sjekket.

Det ble ikke straffe, og på overtid skrudde Caroline Graham Hansen ballen i innsiden av stolpen og så den trille langs linja før den ble klarert.

Dermed ble det ekstraomganger, der begge lag hadde enorme sjanser før Australias midtstopper Alanna Kennedy ble utvist for å rive ned Lisa-Marie Utland. Vilde Bøe Risa sendte et langskudd i tverrliggeren, men nærmere kom ikke Norge å unngå straffer.

Asia-eksperten

Da Australia gjorde 1-1, hadde Isabell Herlovsen nettopp haltet ut med krampe etter å ha løpt seg helt tom i en kamp der hun så ut til å skulle bli matchvinner igjen, som hun var det sist Norge vant en cupkamp i VM. Det var i 2007.

annonse

I det 31. minutt, på det som i Australia allerede var hennes 31-årsdag, fortsatte Herlovsen sin vane med å straffe Asias representanter i fotball-VM. Hennes femte VM-mål var det fjerde mot et lag derfra.

Sævik fikk ballen hardt presset helt ute ved sidelinja og slo en bakromspasning som tok det australske forsvaret på senga. Midtstopper Steph Catley greide ikke å stoppe pasningen, og Herlovsen tok ballen med seg inn i feltet. På ekte goalgettervis fyrte hun den mellom keeper og stolpen og feiret med lagvenninnene ute ved hjørneflagget.

For tredje gang tok Norge ledelsen mot Australia i et VM-sluttspill, men heller ikke denne gang greide de norske å holde på den. Etter 1-1 i 2007 og 1-2 i 2011 (da det betydde tidlig hjemreise) utlignet Australia da Norge var sju minutter pluss tilleggstid fra kvartfinale, og da det virket som de norske hadde ridd av stormen.

Sjokkstart

Et australsk lag med Klepp-spiller Tameka Yallop og ti USA-baserte spillere var alt i alt best og holdt på å sjokkåpne. Etter et halvt minutt fikk Sam Kerr en stikker, vendte bort Maren Mjelde og skjøt rett utenfor nærmeste stolpe. Fem minutter senere raidet lynvingen Hayley Raso og skjøt fra god posisjon, men rett på Ingrid Hjelmseth.

Norge slet med å få sitt offensive spill til å stemme, men etter hvert så vi for første gang i VM et lag som forsvarte seg med to kompakte firere, og Australia fikk det vanskeligere med å skape noe. En friskmeldt Graham Hansen løp utrettelig, viste tekniske finesser og kom til en lang rekke avslutninger, men fikk ikke ballen i mål.

På overtid var hun så nær å bli matchvinner som det går an, og hun kom til flere sjanser i ekstraomgangene der Bøe Risa likevel sto for den største med sitt tverrliggertreff.

På dagen fire år etter det bitre tapet for England i åttedelsfinale i Ottawa, da 1-0 ble til 1-2, vippet det Norges vei lørdag, og laget fortsatt med i medaljekampen i VM og i kampen om OL-billett. Torsdag er det kvartfinale i Le Havre mot England eller Kamerun.

Ingrid Hjelmseth i aksjon i VM-kampen mot Australia lørdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Hjelmseth byttet sko og sendte Australia ut

Ingrid Hjelmseth byttet sko før hun stilte seg i mål i straffesparkkonkurransen som sendte Norge til VM-kvartfinale.

– Jeg byttet til skruknotter for å få bedre feste. De lå klar i tilfelle det ble sleipt eller glatt. Det var bare å ta på jernknottene og gjøre seg klar, sa hun i intervjusonen.

Akkurat som i EM-semifinalen mot Danmark for seks år siden nektet hun motstanderen scoring på de to første straffene og så Norges fire første skyttere score.

Den gang reddet hun to skudd, nå så hun Sam Kerr skyte over før hun selv kastet seg og stoppet Emily Gielniks velplasserte skudd.

– Vi skjønte fort at Australia var ute etter straffesparkkonkurranse da de fikk utvisningen, men vi har noen ekstremt kalde hjerner som bare tuslet rolig fram og puttet ballen i mål, sa hun.

39-åringen er imponert over 21-årige Ingrid Syrstad Engen, som satte det avgjørende skuddet.

– Men det kan nesten være en fordel å være ung og litt urutinert. Da tenker man ikke så mye konsekvenser. Jeg tror det er verre for sånne gamle som meg, som tenker at det er siste mesterskap og siste mulighet. De jentene her vet det kommer flere muligheter, sa hun.

– Og så vet de også at de ville ha 22 andre i ryggen uansett hva som skjedde.

 

USA fikk revansj for sjokktapet som nektet laget VM-deltakelse

USAs fotballherrer knuste Trinidad og Tobago 6-0 lørdag og avanserte enkelt fra gruppespillet i Gold Cup. Ikke minst var seieren en viktig revansj.

Trinidad og Tobago var nemlig laget som slo USA i den avgjørende kvalifiseringskampen til fotball-VM i 2018 og nektet amerikanerne deltakelse i Russland.

Mange hadde trodd USA skulle vinne borte mot tabelljumboen i kvalifiseringen, men Trinidad og Tobago vant 2-1 og sørget for at USA endte på femteplass i gruppen der tre lag gikk rett til VM. Russland-tur ble det på Mexico, Costa Rica og Panama.

Lørdag kveld amerikansk tid møttes lagene igjen i Gold Cup, som er det kontinentale mesterskapet for Nord- og Latin-Amerika og Karibia. Og et USA på revansjjakt lot ikke trinidaderne slippe billig unna på arenaen i Cleveland, Ohio.

Effektivt

Midtstopper Aaron Longs 1-0-scoring kom riktig nok først etter 40 minutter, men etter hvilen tok det fullstendig av offensivt for amerikanerne.

Gyasi Zardes scoret to ganger på tre minutter før Chelsea-klare Christian Pulisic økte til 4-0 kort etter. Deretter scoret Paul Arriola USAs fjerde mål på 12 minutter før Long la på til 6-0 på overtid.

– Hver gang vi går ut på banen ønsker vi å markere oss. Vi ønsker å endre måten verden ser på amerikansk fotball på, sa tomålsscorer Zardes.

Gruppefinale venter

Mens det var mye snakk om revansj i forkant av kampen, insisterte amerikanerne på at VM-blemmen var glemt, og at det viktige var å avansere til kvartfinalen i Gold Cup.

– Vi er videre til neste runde. Det er viktig. Og det var fokuset vårt i forberedelsene til kampen. Trinidad sto i veien, sa landslagssjef Gregg Berhalter.

Også Panama er videre fra gruppespillet etter å ha slått Guyana 4-2 lørdag. USA og Panama står med full pott etter to kamper, mens Guyana og Trinidad og Tobago er poengløse.

Gruppefinalen mellom USA og Panama spilles onsdag.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon