Sudanske soldater i aksjon. Landet styres for tiden av en militærjunta. Foto: AP / Hussein Malla / NTB scanpix

Protestbevegelsen i Sudan sier ja til et veikart for et sivilt ledet overgangsstyre etter en månedslang konflikt med militærjuntaen som styrer landet.

Det er Etiopia som har lagt fram veikartet.

I planen ligger et forslag om et styringsråd bestående av åtte sivile og sju militære medlemmer, med et roterende lederskap, opplyser protestbevegelsens talsmann Ahmed al-Rabia til nyhetsbyrået AP.

Den styrende militærjuntaen har foreløpig ikke sagt om den godtar veikartet.

Ifølge al-Rabia gjenoppretter planen alle tidligere avtaler med militæret, blant annet en treårig overgangsperiode, en regjering oppnevnt av protestbevegelsen og en lovgivende forsamling hvor protestbevegelsen har flertall.

Ifølge al-Rabia ønsker lederne bak protestbevegelsen også å diskutere en uavhengig granskning av militæraksjonen tidligere i juni med den etiopiske utsendingen Mahmoud Dirir.

Tusenvis av demonstranter som hadde slått leir utenfor hærens hovedkvarter i Khartoum, ble 3. juni overmannet av væpnede menn i militæruniform, ifølge øyevitner. Over 100 mennesker ble drept i hovedstaden, ifølge leger med bånd til protestbevegelsen. Helsedepartementet hevder at antallet drepte på landsbasis ikke var høyere enn 61.

Sudans mangeårige president Omar al-Bashir ble avsatt av hæren 11. april etter omfattende protester. Siden har landet blitt styrt av en militærjunta. Ledere for demonstrantene og juntaens ledere har siden forhandlet om en overgangsperiode som skal føre til nyvalg.