Ansatte i Forsvaret sier de vurderer å slutte som følge av en regelendring om at pendlerutgifter over 97.000 kroner skal beskattes. Regjeringen vil se på saken.
– Dette er en svært dramatisk og alvorlig endring som får store konsekvenser for våre pendlende medlemmer, sier Staal I. Reiten, leder av forhandlingsavdelingen i Norges Offisers- og spesialistforbund (NOF).
Han forventer at Forsvarsstaben og forsvarsministeren nå finner en god løsning for pendlende befal.
Befalets fellesorganisasjon (BFO) skriver på sine nettsider at endringen vil bety titusener i ekstra skatt for ansatte med høye utgifter til jobbreiser.
– BFO kan ikke se at dette er noe annet enn en ytterligere belastning for Forsvarets personell, heter det.
Statssekretær Jørgen Næsje (Frp) i Finansdepartementet forsvarer endringen, men lukker ikke døren helt for at det kan komme endringer.
– 97.000 kroner er i utgangspunktet en raus grense for skattefritak. Likevel vil vi nå, sammen med Forsvarsdepartementet, se nærmere på hvilke konsekvenser justeringen fra nyttår har fått for ansatte i Forsvaret, sier han til NTB.
Endringen trådte i kraft 1. januar i år. De forsvarsansatte ble imidlertid klar over konsekvensene først nå i juni, da flere nådde grensen på 97.000 kroner og fikk ekstra skattetrekk på lønnen.
Orlogskaptein Erling H. Øksenvåg bor i Kristiansund, men jobber for Kystvakten i Stokmarknes i Nordland. De 25–30 reisene han gjennomfører årlig, koster totalt omkring 330.000 kroner per år.
– Om jeg får 80.000 kroner mer i nettoskatt, ser jeg meg nødt til å finne en annen jobb, sier han til nof.no.
Både Senterpartiet og Arbeiderpartiet har tatt opp saken med regjeringen.
Aps forsvarspolitiske talsperson Anniken Huitfeldt vil vite hvordan forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) vil ta ansvar for de negative skatteskjerpelsene som regjeringen har iverksatt, og om han ønsker å endre reglene.
– Når Forsvaret rammes av slike skjerpelser, vil dette raskt kunne svekke Forsvarets evne til å løse viktige oppdrag og gjøre nye satsinger vesentlig vanskeligere å gjennomføre, sier Huitfeldt i et skriftlig spørsmål i Stortinget.
Men Huitfeldt frykter endringen vil kunne ramme områder med «kritisk lav bemanning», som Kystvakten på Sortland i Nordland, og at det vil kunne bli vanskelig å bemanne eksempelvis den nye satsingen på Porsangmoen i Finnmark.
Hun minner også om at ansatte i Forsvaret er underlagt et særskilt beordrings- og disponeringssystem.
Sps forsvarspolitiske talsperson Liv Signe Navarsete vil vite om finansminister Siv Jensen (Frp) var klar over konsekvensene da hun fikk gjennom de nye skattereglene for naturalytelser i statsbudsjettet for 2019.
– Mener hun at konsekvensen er rimelig, og vil hun foreta seg noe for å rette opp i dette, spørNavarsete i et skriftlig spørsmål i Stortinget.