Utenriksminister Mike Pompeo ankom mandag Saudi-Arabia, som et ledd i USAs forsøk på bygge en internasjonal koalisjon mot Iran. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

USA innfører nye sanksjoner mot Iran, og utenriksminister Mike Pompeo forsøker samtidig å bygge en internasjonal koalisjon mot landet.

Mandag landet Pompeo i Saudi-Arabia, en av USAs fremste allierte i regionen og et land som har lite til overs for Iran.

Den amerikanske utenriksministeren møtte først kong Salman, som omtalte Pompeo som «en kjær venn», før han hadde samtaler med landets de facto leder, kronprins Mohammed bin Salman.

annonse

Før samtalene i Jeddah beskrev Pompeo Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater som «to fremragende allierte i de utfordringer som Iran utgjør».

Forstår utfordringene

– Vi skal snakke med dem om hvordan vi skal kunne sikre at vi er strategisk samkjørte og at vi kan bygge en internasjonal koalisjon, sa Pompeo.

– USA ønsker å bygge en koalisjon som forstår utfordringene og som er beredt til å slå tilbake mot verdens største terror-sponsor blant land, sa han.

Etter samtalene i Jeddah fortsatte den amerikanske utenriksministeren til De forente arabiske emirater, som heller neppe vil nøle med å slutte opp om en USA-ledet koalisjon mot Iran.

annonse
Nye sanksjoner

Samtidig med sabelraslingen understreker Pompeo at USA er villige til å forhandle med ledelsen i Teheran.

– Vi er forberedt på å forhandle uten forhåndsbetingelser, sier han.

President Donald Trump har både truet Iran med utslettelse og varslet nye sanksjoner mot landet. Disse sanksjonene skal tre i kraft mandag, men det er ikke kjent hvilke straffetiltak det er snakk om.

Etter besøket i Midtøsten fortsetter Pompeo til India, før han reiser videre til Japan der han slutter seg til Trump som skal delta på G20-møtet i Osaka. Etter møtet fortsetter de to til Sør-Korea.

Trump kunngjør sanksjoner mot Khamenei

annonse

De nye sanksjonene som USA har varslet mot Iran, rettes mot landets øverste leder Ali Khamenei, ifølge president Donald Trump.

Den amerikanske presidenten kaller de nye straffetiltakene for «hardtslående».

– Vi fortsetter å øke presset mot Teheran. Iran skal aldri få kunne ha atomvåpen, sa Trump mandag.

De økonomiske sanksjonene retter seg mot Khamenei og medarbeidere som står ham nær. Sanksjonene har til hensikt å hindre Iran tilgang til finansobjekter, opplyste presidenten.

– Vi ønsker ingen konflikt, sa presidenten, og la fram at sanksjonene, avhengig av Irans svar, kan bli avsluttet i morgen, eller «om flere år».

– USA har utvist mye tilbakeholdenhet, men det betyr ikke at vi kommer til å fortsette med det i framtiden, sa Trump.

De siste sanksjonene kommer i kjølvannet av Irans nedskyting av en amerikansk militær drone sist uke.

Iran mener det førerløse flyet befant seg i iransk luftrom, mens USA mener det befant seg i internasjonalt luftrom.

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon