Illustrasjonsbilde. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
annonse
annonse

Dyrevernsorganisasjonen Noah vil ha obligatorisk kameraovervåking i norske slakterier. Noahs kampanje for dette har hittil fått 15.000 underskrifter.

Kampanjen til Noah , først omtalt krever obligatorisk kameraovervåking i slakterier og slaktebiler i Norge – og at opptakene blir offentlig tilgjengelige. Ifølge Nationen fikk aksjonen 7.000 underskrifter på under ett døgn da den først ble lansert i kjølvannet av NRK Brennpunkt-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter», som viser omfattende lov- og regelbrudd i grisefjøs og -slakterier. Natt til tirsdag var antallet økt til rundt 15.200.

– Kameraovervåking i slakterier, som er offentlig tilgjengelige, vil bidra til at folk ser hva som gjøres for at dyr skal bli til kjøtt – og dermed har mer grunnlag for å ta valget om de vil fortsette å bidra til dyrenes lidelser, sier leder Siri Martinsen i Noah om bakgrunnen for kampanjen.

annonse
Best å droppe

Martinsen mener likevel det er best om folk bare dropper kjøttet.

– Samtidig er det uhørt at folk flest aldri ser hvordan dyrene behandles i industrien, men kun fôres med manipulerende reklame, sier hun.

Kameraovervåking i slakterier har blitt innført i flere land de seneste årene, blant annet i Israel, Frankrike og England.

Brukes allerede
annonse

Administrerende direktør Bjørn-Ole Juul-Hansen i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF) presiserer i en SMS at kameraovervåking gjort obligatorisk, for eksempel i England, ikke generelt gjøres «offentlig tilgjengelige».

– Overvåkingsbildene er primært tilgjengelig for slakteriet selv, og for tilsynet ved behov, skriver Juul-Hansen.

Ifølge KLF har flere private slakterier i Norge testet ut overvåkingskamera på slaktefjøset og vil bruke det i stadig større grad for å sikre at dyrevelferdsregelverket følges, som en sikkerhet både for dyr og ansatte.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon