Peter Tauber sammen med forbundskansler Angela Merkel i 2018. Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke

Den tidligere generalsekretæren i Angela Merkels CDU har tatt til orde for at høyreorienterte «ekstremister» skal miste sin ytrings- og forsamlingsfrihet.

annonse

Peter Tauber sitter i den tyske Forbundsdagen for det kristendemokratiske partiet CDU. Han tok nylig, i en meningsartikkel i Die Welt, til orde for svært repressive tiltak, i forbindelse med drapet på den innvandringsliberale politikeren Walter Lübcke.

I artikkelen klandret Tauber medlemmer av det nasjonalkonservative Alternative für Deutschland (AfD) for mordet på Lübcke, og hevdet at retorikken ført av krefter i partiet er ansvarlig for eventuell etterfølgende vold utført av ekstremister.

– Det politiske klimaet i denne republikken har forandret seg også. AfD i den tyske Forbundsdagen og i delstatenes parlamenter bidrar til dette. 

Les også: Merkel maner til hardere kamp mot nynazister etter drap på politiker

Vil fjerne ytringsfriheten

I tillegg gikk han til angrep på flere prominente AfD-politikere, som for eksempel partiets medformann Dr. Alice Weidel, og hevdet at disse har medvirket til drapet på Walter Lübcke. 

For å bekjempe høyreekstremismen, ønsker Tauber å bruke Artikkel 18 i den tyske grunnloven, som muliggjør for staten å frata personer og grupper ytrings-, presse- og forsamlingsfriheten, fordi man mener at disse kjemper imot den demokratiske orden. Han vil også fjerne deres eiendomsrett.

Venstreekstremistisk fremgang

Høyreekstremismen har vært noe på fremmarsj i Tyskland de senere år, men det samme gjelder også venstreekstremismen. Myndigheten Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) publiserte i fjor en rapport der det fremgikk at antall voldelige venstreekstremister har økt med hele 27 prosent mellom 2012 og 2017. 

I samme periode økte antall voldshendelser involverende venstreekstremister med hele 88 prosent. 

Til tross for for dette, og til tross for at Antifa har skrytt av å ha vært ansvarlig for at AfD-politiker Frank Magnitz nesten ble drept i Bremen tidligere i år, nevnte ikke Tauber denne typen ekstremisme i sin artikkel én eneste gang. 

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.