USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton er for tiden på besøk i Israel. Bildet ble tatt da han møtte pressen i Jerusalem søndag. Foto: Tsafrir Abayov / Pool / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Iran besvarer USAs ønske om forhandlinger med øredøvende taushet, mener USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton.

Han gjentok tirsdag at president Donald Trump er rede til nye forhandlinger med det iranske regimet.

– Alt Iran trenger å gjøre, er å gå gjennom den døra, sa Bolton under et sikkerhetspolitisk møte med representanter for Russland og Israel i Jerusalem.

annonse

Så langt har Iran avvist Trumps ønske om nye samtaler. Iranske myndigheter har blant annet vist til USAs knallharde press og økonomiske sanksjoner og sagt de ikke kan forhandle i en slik situasjon.

Ett av USAs krav til Iran er at landet ikke må utvikle atomvåpen. Irans ledere har gjentatte ganger forsikret at de ikke ønsker slike våpen – men USA stoler ikke på disse forsikringene.

– Det finnes rett og slett ikke bevis for at Iran har tatt den strategiske beslutningen om å gi avkall på kjernevåpen, sier Bolton.

annonse

Han har lenge vært kjent som en pådriver for et militært angrep på Iran for å fjerne Irans ledere fra makten. I 2015 skrev han en kronikk i New York Times med oppfordringen «bomb Iran».

USAs president Donald Trump har fortalt at han i forrige uke var nær ved å iverksette et rakettangrep mot iranske mål etter at Iran skjøt ned et ubemannet amerikansk militærfly. Angrepet ble angivelig avlyst av Trump i siste øyeblikk.

I fjor valgte Trump å trekke USA fra den internasjonale avtalen om Irans atomprogram. Formålet med avtalen var å fjerne mistanken om at Iran i hemmelighet forsøker å utvikle atomvåpen.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon