En av demonstrantene utenfor det amerikanske konsulatet i Hongkong onsdag. I kampen mot innføringen av en lov om utlevering til Kina ber mange innbyggere i Hongkong nå om internasjonal hjelp. Foto: Kin Cheung/ AP /NTB scanpix

Motstanderne av den nye utvisningsloven i Hongkong forsøker å trekke til seg internasjonal sympati i forkant av det kommende G20-toppmøtet i Japan.

Med masker og skilt med teksten «president Trump – vær så snill å frigjøre Hongkong» samlet demonstrantene seg onsdag morgen utenfor det amerikanske konsulatet i millionbyen. Med håp om sette saken på dagsorden i forbindelse med det kommende møtet mellom USAs president Donald Trump og Kinas leder Xi Jinping under G20-møtet i slutten av uka.

Demonstrantene oppfordret også lederne i andre land og fra EU til å slutte opp mot lovforslaget som vil kunne føre til at innbyggere i Hongkong blir utlevert til Kina dersom de blir mistenkt i en kriminalsak.

Leder av byregjeringen i Hongkong, Carrie Lam, utsatte i forrige uke innføringen av den nye loven, men hun trakk seg ikke fra vervet og fjernet heller ikke lovforslaget for godt slik demonstrantene krevde.

– Utsettelse er absolutt ikke det samme som å trekke hele lovforslaget, sier en demonstrantene, 50 år gamle Tanya Au som er iført en T-skjorte med skriften «Frigjør Hongkong».

Hun sier det er oppstått en kløft av mistillit mellom befolkningen og den lokale byregjeringen.

De siste dagene er det samlet inn nærmere 7,5 millioner kroner som skal brukes til store annonser om utleveringsloven i store aviser som Financial Times og New York Times. Det innbyggere i den tidligere britiske kolonien frykter er at utleveringsloven er første skritt til en tilpasning til kinesisk rettssystem, men lavere rettssikkerhet og som muliggjør politisk rettsforfølgelse.