Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem 31. oktober 2018. Foto: Privat / NTB scanpix
annonse
annonse

Bortføringen av Anne-Elisabeth Hagen kan være fingert for å skjule et drap, tror politiet som har endret hovedteori. Familiens advokat deler ikke oppfatningen.

– Det er mest sannsynlig fortsatt at hun er utsatt for en alvorlig straffbar handling, men vi anser det mindre sannsynlig at vi står overfor en bortføring med økonomisk motiv. Hovedhypotesen er endret til at hun er drept, sier politiinspektør Tommy Brøske på en pressekonferanse onsdag.

Politiinspektøren utelukker likevel ikke at Hagen er bortført, men sier at den hypotesen er «betydelig svekket».

annonse
Utelukker ikke bortføring

Politiet har kun operert med den nye hovedteorien i kort tid. Brøske understreker at det ikke er noen enkelthendelser som ligger bak det.

Politiet viser til den lange tiden som har gått, mangel på livstegn, valg av en lite egnet kommunikasjonsplattform til forhandling og fravær av kontakt de siste månedene.

Hagen forsvant i slutten av oktober i fjor, og siden januar i år har det ikke vært kontakt med den eller de som har hevdet at de bortførte henne, og som har framsatt krav om løsepenger.

Politiet opplyser at den nye hovedhypotesen ikke endrer hvordan de arbeider med saken i stor grad.

annonse
Uenig

Svein Holden, bistandsadvokat for familien Hagen, sier han ikke deler politiets oppfatning av hva som skal ha skjedd med Anne-Elisabeth Hagen.

– At politiet nærmest skal ha sagt at det aldri har vært snakk om en kidnapping, men at det har vært en fingert kidnapping for å skjule et drap – den oppfatningen deler ikke jeg, sier Holden.

På direkte spørsmål om han er enig med politiet når de sier at de «tviler på at det er en bortføring», svarer han at han er uenig.

Holden har snakket med familien etter politiets pressekonferanse, og bistandsadvokaten sier at ingen i familien føler seg mistenkeliggjort.

– Oppsiktsvekkende

Tidligere politispaner og krimekspert Johnny Brenna stiller seg flere spørsmål etter den siste utviklingen:

annonse

– Politiet har jo vært veldig tydelige på at det har vært en kidnapping, og når man går bort fra det, så er det jo spørsmålet; Hva er motivet for et eventuelt drap? Hvorfor var gjerningspersonene der? Hva var oppdraget, og hva gikk egentlig galt, sier han til VG.

Forfatter og tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst sier til avisen at han mener de nye opplysningene fra politiet er oppsiktsvekkende, men at de ikke kom som noen overraskelse.

– Dette kommer av et fravær av bekreftelser på bortføringen. Når man blant annet ikke lenger har noen kontakt med motparten, fremstår det som mer og mer sannsynlig at det er en iscenesettelse for å skjule en annen straffbar handling, sier han.

Trusselbrev

Under onsdagens pressemøte kom politiet også med nye detaljer rundt trusselbrevet som ble funnet i bolighuset på Lørenskog. De mener å ha gode holdepunkter for å vite hvor papiret er produsert og solgt, men vil ikke kommentere detaljer ytterligere.

– Vi utelukker imidlertid ikke at arket er solgt i Norge, sier Brøske.

En grå varebil, som ble observert ved boligen til ekteparet bortføringsdagen, er fortsatt ikke blitt identifisert, og den er fortsatt interessant for politiet, opplyser Brøske.

Han vil ikke kommentere om noen er siktet eller mistenkt i saken.

Fakta om forsvinningssaken på Lørenskog

annonse

* 9. januar i år gikk politiet ut offentlig og bekreftet at Anne-Elisabeth Hagen (69) var forsvunnet fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhammar i Lørenskog ti uker tidligere.

* Hagen forsvant fra boligen en gang mellom klokka 9.15 og 13.30 onsdag 31. oktober 2018.

* Ektemannen – forretningsmannen og milliardæren Tom Hagen (69) – kom hjem rundt klokka 13.30 og varslet politiet en drøy halvtime senere.

* Politiet holdt etterforskningen hemmelig og begrunnet det med grove trusler mot kvinnens liv og helse.

* Det har blitt fremmet krav om 9 millioner euro i løsepenger betalt i kryptovalutaen monero og fremsatt grove trusler i et brev etterlatt på stedet.

* 11. februar ble det kjent at det hadde vært ny kontakt mellom antatte gjerningspersoner og Anne-Elisabeth Hagens familie på en ny plattform. Det er fortsatt kun snakk om enveiskommunikasjon.

* Politiet har ikke mottatt noen tegn på at kvinnen er i live.

* 26. juni opplyser politiet at de har endret hovedteori i saken. Politiet anser det mindre sannsynlig at det dreier seg om en bortføring med økonomisk motiv. Hovedhypotesen er at Anne-Elisabeth Hagen ble drept.

* Tidligere i juni opplyste politiet at de mistenkte at Hagen var fraktet bort i en bil. Politiet har mottatt tips om en sølvgrå bil i Lørenskog samme dag som Hagen forsvant. Den er ikke identifisert.

* To menn ble fanget opp av overvåkingskameraer ved ektemannen Tom Hagens arbeidsplass, Futurum. Disse er fortsatt ikke identifisert. Politiet opplyste i begynnelsen av juni at de la bort dette sporet og mente det var mindre sannsynlig at de hadde en rolle i saken.

* I april ble det gjennomført nye søk i flere vann på Lørenskog på jakt etter spor. Huset og hagen til ekteparet er også undersøkt flere ganger.

* Etterforskningen ledes av Øst politidistrikt med bistand fra Oslo politidistrikt, Kripos, Økokrim, Interpol og Europol. Interpol gikk i slutten av januar ut med en offentlig etterlysning.

* Øst politidistrikt ba i vår om 18 millioner fra Politidirektoratet for å finansiere den omfattende etterforskningen av saken.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon