Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

Nylig publiserte Dagsavisen artikkelen «Tøyen er en ’no-go sone’ for rasisme!», forfattet av Aslak Borgersund. Bakgrunnen for artikkelen er at den islamkritiske organisasjonen SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) har fått tillatelse til å holde stand på Tøyen, noe avisen åpenbart oppfatter som vondt og vanskelig.

Artikkelen inneholder den sedvanlige argumentasjonen til såkalte antirasister og folk på venstresiden. SIAN er en rasistisk organisasjon – til tross for at SIAN-folkene kritiserer islam som religion og ideologi og, så vidt jeg vet, ikke beskjeftiger seg med raseteorier. Å slippe til SIAN vil kunne redusere muslimers frihet. En person som karakteriseres som lokalpatriot og Tøyen-aktivist, og en Ap-politiker som åpenbart ikke har skjønt dette med ytringsfrihet, kommer med diverse nedsettende utsagn om SIAN og sier at organisasjonen ikke har noe på Tøyen å gjøre.

Den eneste edruelige stemmen er bydelsdirektøren i Gamle Oslo, Tore Olsen Pran, som fremholder at bydelen forholder seg til norsk lov og ikke vil legge seg bort i hva folk demonstrerer for eller mot.

annonse

Dagsavisen gjør et poeng av at Gamle Oslo har vedtatt at bydelen skal være en rasismefri sone og spør om det å slippe til SIAN kan være i strid med dette vedtaket. Hellige enfold! En bydel kan selvsagt ikke sette til side norske borgeres grunnlovsfestede ytringsfrihet ved å vedta at det ikke er lov å gi uttrykk for meninger og holdninger det er fullt lovlig å gi uttrykk for, for eksempel at man betrakter islam som en farlig og skadelig ideologi som bør bekjempes i Norge.

Det som gjør det verdt å kommentere artikkelen om den bebudede SIAN-demonstrasjonen, er at Dagsavisens journalist kommer med en knapt tildekket oppfordring til å bruke vold mot SIAN-aktivistene.

Her er hva Borgersrud skriver: «Samme dag som SIAN har fått standtillatelse blir det nå mobilisert til markeringa «Klovner, såpebobler, musikk og milkshake-dag’ på Tøyen torg. I arrangementet på Facebook står det ikke direkte at arrangementet er en motdemonstrasjon mot SIAN, men under slagordet «laktose mot intoleranse’ har milkshake blitt et internasjonalt symbol på antirasisme. De siste månedene har flere særlig engelske antirasister kastet milkshake på kjente ledere av rasistiske og høyreekstreme organisasjoner».

Dette er hva som kalles å blåse i hundefløyten, altså å sende ut et mer eller mindre fordekt budskap bare de innvidde kan oppfatte.

annonse

Selvsagt oppfordrer ikke Dagsavisens journalist folk til å kaste milkshake på eller å begå andre voldshandlinger mot SIAN-aktivistene. Det ville være for grovt og sannsynligvis straffbart. Men journalisten opplyser at det skal være milkshake-dag mot intoleranse på Tøyen samtidig som SIAN-folkene skal arrangere sin markering, og at det blant antirasister er vanlig å kaste milkshake på ledere av rasistiske og høyreekstremistiske organisasjoner. Og dette er mer enn nok for få antirasistiske pøbler til å utstyre seg med milkshake og å kaste denne på SIAN-folkene – med sammenstøt og slagsmål som sannsynlig resultat.

Les også: Islamsk råd: SIAN oppfordrer til hat og sprer fordommer om muslimer og islam

Det er vanskelig å oppfatte Dagsavis-artikkelen på noen annen måte enn som at journalist Borgersrud ønsker å gjøre sitt for å fremprovosere en voldelig konfrontasjon mellom SIAN-aktivistene og såkalte antirasister – for deretter å bruke volden, som massemedia garantert vil gi SIAN-folkene skylden for, som påskudd til å kreve et forbud mot SIAN-demonstrasjoner.

La oss gjøre et tankeeksperiment. La oss anta at folk som mislikte homofili, trakasserte homofile ved å helle brus på dem, og at Resett i forkant av det nylig avholdte Pride-arrangementet hadde skrevet følgende: «Samtidig som Pride-marsjen finner sted, vil kritikere av marsjen arrangere pølse og brus-fest i Oslo sentrum. Brushelling har blitt et velkjent uttrykk for motstand mot homohysteriet. Å helle brus i hodet på homofile er en velkjent fremgangsmåte blant antihomoaktivister».

Kan noen forestille hvilket bråk det hadde blitt! Politikerne våre hadde karakterisert Resett som et Goebbels-organ og som en trussel mot demokratiet og norske borgeres liv og helse. Det hadde kommet krav om bøtelegging og stenging av Resett. Helge Lurås hadde blitt innkalt til Dagsnytt atten og blitt utskjelt av oppbrakte politikere og rasende homofile. Resetts aksjonærer hadde blitt uthengt som homofobe og sponsorer av gatevold.

annonse

Når det er Dagsavisen som tar i bruk Goebbels-metoder og serverer knapt tildekkede oppfordringer til å kaste milkshake på folk som har meninger avisen misliker, med voldelige sammenstøt som et sannsynlig resultat, skjer det ingenting.

Dette er en stygg sak Resett i ytringsfrihetens navn bør forfølge. Avisen bør kontakte Dagsavisens sjefsredaktør og spørre om han står inne for Aslak Borgersruds journalistiske metoder. Og den bør spørre Kulturdepartementet om en kommentar til at en avis som fremsetter dårlig skjulte trusler mot norske borgere fordi de tillater seg å benytte seg av sin grunnlovsbeskyttede ytringsfrihet, tildeles flere titalls millioner i pressestøtte.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon