Drapet på den innvandringsvennlige kristendemokraten Walter Lübcke 2. juni, som en 45 år gammel høyreekstremist har tilstått, har på nytt satt søkelyset på politisk motivert vold og resultert i protester mot politiet i Tyskland. Foto: AP / NTB scanpix

Det er nå rekordmange høyreekstremister Tyskland, viser tall fra myndighetene. Tysk sikkerhetstjeneste anser mange av dem for å være farlige.

annonse

Antallet høyreekstremister har økt med 100 til 24.100, det høyeste i nyere tid, viser årsrapporten fra den tyske sikkerhetstjenesten Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) , som ble lagt fram av innenriksminister Horst Seehofer torsdag.

BfV anser nå at over halvparten av høyreekstremistene, 12.700, er potensielt voldelige.

19.409 lovbrudd ble kategorisert som politisk motiverte og begått av høyreekstremister i fjor. Dette var omtrent like mange som året før. Blant fjorårets lovbrudd var det seks drapsforsøk, alle motivert av fremmedhat, ifølge BfV.

Venstreekstremister

BfV har også registrert 32.000 venstreekstremister i Tyskland, en økning på 8,5 prosent fra året før, og anslår at 9.000 av dem kan være villige til å bruke vold. Det er like mange som i fjor.

Antallet politisk motiverte lovbrudd begått av venstreekstremister falt imidlertid kraftig fra 6.393 i 2017 til 4.622 i fjor.

Islamister og kurdere

Ved utgangen av fjoråret var det 26.560 islamister i Tyskland, en svak økning fra året før. Antallet religiøst motiverte lovbrudd ble imidlertid halvert fra 907 i 2017 til 453 i fjor.

Det var ingen islamistisk motiverte terrorangrep i Tyskland i fjor, men BfV understreker at en rekke planlagte angrep ble avslørt og stanset.

– Trusselsituasjonen i Tyskland er fortsatt spent og har stabilisert seg på et høyt nivå, skriver de i sin årsrapport.

I kategorien «politisk motiverte forbrytelser, basert på utenlandsk ideologi», var det en kraftig økning i 2018.

BfV registrerte 1.928 slike lovbrudd, en økning på 62,4 prosent fra året før. De var først og fremst knyttet til kurdere som har demonstrert i protest mot Tyrkias militæroffensiv nord i Syria.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.